Mesto za reklamu

25.10.2019.

Премијерка Ана Брнабић потписала је данас у Москви Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније (ЕАЕУ), којим се проширује листа српских производа који могу да се извезу на територију ЕАЕУ без царине и повећавају се квоте за извоз робе за које важе ограничења.

Споразум ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргизију, што обухвата тржиште од око 185 милиона људи.

Према споразуму, Србија ће у земље уније моћи да извезе без царина и 2.000 тона цигарета, око 90 хиљада литара вињака, 400 тона полутврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчијег сира и неограничене количине воћних ракија.

Према споразуму који се данас потписује, остаје царина на извоз аутомобила из Србије.

Србија потписивањем споразума неће постати чланица Евроазијске економске уније, јер чланство и није било тема преговора који су се водили од 2016. године, већ првенствено трговинске квоте за сир, цигарете и друге производе.

Укупна робна размена Србије са пет земаља-чланица ЕАЕУ у прошлој години износила је 3,4 милијарде долара, а око 90 одсто укупне трговинске размене реализује се са Русијом.

Премијерка Србије Ана Брнабић је, на седници Евроазијског међувладиног савета у ширем саставу, истакла да је поменути документ од великог значаја за Србију и њену економију, за динамичнији раст, конкурентност компанија и бољи стандард грађана.

Она је подсетила на то да је Србија до сада имала билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, док се сада унифицираним споразумом са Унијом проширује сарадња на Јерменију и Киргистан.

Желим да изразим захвалност свима што сте били отворени партнери, тако да смо издејствовали додатну либерализацију у односу на споразуме са три земље, пренела је премијерка.

Примена споразума ће почети када га ратификују парламенти Србије, Русије, Киргизије, Јерменије, Белорусије и Казахстана.

Потписивању споразума присуствовао је и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић, наводи Танјуг.

Евроазијска економска унија званично је основана 1. јануара 2015. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here