Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председница Владе Србије Ана Брнабић представила је привредницима мере за развој иновативне привреде, међу којима је посебно поменула њих седам, за које каже да су најважније и најконкретнијем и заложила се за много директнији дијалог са привредом. Навела је да је за запошљавање наших људи из дијаспоре, укључујући младе, као и странце, предвидено да плаћају 70 одсто ниже порезе и доприносе на њихове зараде током пет година, уз одређене услове.

Навела је да су неке мере већ почеле да се примењују, а да ће најновија, која се односи на још већу олакашицу за запошљавање повратника из иностранства и странаца, почети да се примењује од 1. марта.

Она је представнике 710 компанија позвала да користе могућности које им нуди држава за запошљавање младих, али и за могућност да у њиховим компанијама раде и наши људи из дијаспоре и странци.

Те мере ће, како је рекла, подићи и подуктивност и конкурентност привредника у Србији.

“Охрабрује што сте се одазвали у оволиком броју, јер то говори да смо на истом задатку. Надам се да је ово почетак много директнијег дијалога Владе, ПКС и привредника. Ви одлучујете и кључни сте у томе како изгледа наша економија и колико се она брзо развија”, поручила је Брнабићева.

Позвала је председника ПКС Марка Чадежа да оснују тело које би 24 сата, седам дана у недељи, било на располагању пирвредницима у вези са спровођењем тих мера Владе Србије.

Брнабићева је рекла да се у претходне три године напорно радило са стручњацима из различитих области и професионалцима како би се установило које мере додатно могу да буду предузете, а које ће привредницима омогућити да брже развијају своје пословање, запошљавају људе, да се омогући повратак наших људи из иностранства, подигне конкурентност привреде и повежу привреда и универзитети.

Каже да је до сада пропуштено да се привредницима представе мере јер за многе, наводи, нису ни знали да су усвојене, те да ће се то у будћности променити.

Међу најновијим мерама чија примена ће почети за два дана, односно од 1. марта, рекла је да се односе на још већу олакашицу за запошљавање повратника и странаца.

За запошљавање из дијаспоре 70 одсто нижи порез

Навела је да је за запошљавање наших људи из дијаспоре, укључујући младе, као и странце, предвидено да плаћају 70 одсто ниже порезе и доприносе на њихове зараде током пет година, уз одређене услове.

Каже да ће то бити омогућено привреднику који запосли нашег човека из дијаспоре, уз услов да је он у иностранству био минимум две године и да га плаћа у износу три пута већем од просечне плате у Србији, односно да му је плата 217.656 динара.

Председница владе је рекла да ће 70 одсто ниже порезе и доприносе на зараде плаћати послодавац ако запосли млађе од 40 година који су отишли на школовање у иностранство, тамо провели минимум годину дана, а да им исплаћују плату од 145.104 динара.

У случају запошљавања странаца, каже да његова плата треба да буде већа од 217.656 динара да би привредник користио пореске олакшице.

“Желимо да привлачимо или висококвалификоване или оне који су најпотребнији у областима где имамо дефицит у радној снази”, рекла је Брнабићева.

За додатну подршку овој мери, каже председница Владе, са удружењима наших људи из Лондона и Сан Франциска основана је органзиација “Тачка повратка” која ће се бавити тиме како контактирати младе људе из Србије који су у иностранству.

Идеја је да се и преко сајта Инфостуд омогући оглашавање послова за њих.

Очекује да ће и нова влада наставити континуирано да смањује оптерећење на зараде.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here