Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председница Владе Ана Брнабић започела је дводневну посету Луксембургу, на позив премијера Гзавијеа Бетела. Главне теме разговора су развој сарадње и европске интеграције.

Ана Брнабић је током обраћања на конференцији замолила премијера лично и Луксембург да наставе политику подржавања проширења ЕУ.

“Влада Србије ради по тој агенди и желим да захвалим на подршци до сада, јер је Луксембург једна од земља која нам је пружала најснажнију подршку. Та земља поштује настојања Европске уније да се не ради о пријему земаља само ради проширења граница Уније”, рекла је председница Владе.

Западни Балкан је, окружен чланицама Уније и зато је, каже, важно да се поштује агенда Уније јер дугорочни мир и стабилност треба да долазе са Западног Балкана.

“Наставићемо са реформама, морамо да ојачамо нашу економију и да наша администарција ради боље”, рекла је Брнабићева.

Гзавије Бетел је на конференцији поручио да је Луксембург дугорочни партнер Србији у настојању да постане чланица ЕУ, истакавши да подржава напоре Србије на европском путу.

Истакао је да Србија треба да настави са реформама у правосуђу, владавини права и слободи медија.

“И ми и ви треба да урадимо наше домаће задатке, баш као што смо рекли раније. Ваша земља, као и читав Западни Балкан, има кључну улогу у одржању стабилности и мира у Европи. Мир не може да се схвати као нешто што се подразумева и зато је споразум Србије и Косова важан за ваше грађане и за очување мира. Зато је важно да се дође до компромиса”, истакао је премијер Луксемурга.

Бетел је претходно српској премијерки уприличио свечани дочек са војним почастима.

Уследили су састанци, на којима су теме билатерални односи, као и европске интеграције и однос између Европске уније и Западног Балкана.

Такође, премијери су разговарали о конкретним областима сарадње, започетим током посете луксембуршког премијера Београду.

Премијерка је током посете присуствовала семинару који организују Стартап центар Привредне коморе Луксембурга, а дигитализација и размена искуства у области ИКТ-а једна су од тема у фокусу.

На маргинама семинара биће потписан Меморандум о разумевању између Привредне коморе Луксембурга и Привредне коморе Србије.

Током посете, планирано је да се премијерка састане и са великим војводом Анријем и председником Парламента Фернандом Етшеном.

Премијерка Брнабић ће, такође, присуствовати свечаној церемонији поводом 75 година од ослобођења Луксембурга у Другом светском рату.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here