1. 0 09. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је данас захвалност Луксембургу на подршци политици проширења Европске уније, наводећи да је та агенда важна не само за мир и просперитет на Балкану, већ и у читавој Европи.

Брнабић је, током учешћа на конференцији за новинаре, заједно са премијером Луксембура Гзавијем Бетелом, указала на то да су, после деценија мира, просперитета и стабилности, грађани Уније почели да то прихватају као нормалну ствар, али да, како је рекла, ми на Балкану и у Србији знамо да се то не сме узимати здраво за готово.

Зато имамо тако јаку тежњу за Европом, поручила је она, истовремено позвавши премијера Бетела и његову земљу да наставе да подржавају агенду проширења у новој Европској комисији.

Брнабић је истакла да Луксембург цени потребу ЕУ не да се шири, већ да укључи Западни Балкан у европску породицу нација, јер је и иначе окружен чланицама те заједнице.

Мислим да је та агенда важна за Балкан, као и за Европу, будући да дугорочни мир и стабилност могу доћи само у оквиру Европске уније, нагласила је председница Владе.

Она је истакла да је срећна због тога што борави у Луксембургу и што је позвана да сутра присуствује церемонији поводом 75-годишњице ослобођења те земље у Другом светском рату.

Премијерка је, у име народа Србије, пренела захвалност Луксембургу због тога што памти наше жртве и у Првом и у Другом светском рату.

Овде у Луксембургу смо разговарали о европским интеграцијама Србије и агенди Европске комисије о проширењу. Нема бољег места од Шенгена да се о томе поново размисли, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, у том граду, на граници три земље, људи живе у миру, просперитету и заједно раде на изградњи боље будућности за људе у уједињеној Европи.

Премијерка је, међутим, рекла да је тужна због чињенице да смо ми на Балкану много изгубили 1990-их и наставили да губимо 2000-их.

Размишљала сам да ли Балкан може једног дана да изгледа као Шенген или Европа, са људима на граници три земље, који живе у миру, поштују се, верују једни другима и заједно раде на  изградњи другачије будућности за генерације које долазе. Мислим да то можемо на Балкану да урадимо кроз уједињену Европу, рекла је Брнабић, најавивши притом да ће Србија наставити да спроводи реформе.

Свесни смо да морамо да јачамо економију, јавну администрацију како би била ефикаснија и транспарентнија, као и да спроведемо реформе у владавини права, што је тренутно најизазовније, рекла је председница Владе.

Мој циљ је био да се мењамо и стварамо економију која је фокусирана на знању и иновацијама и може да пружи више могућности младима, рекла је премијерка, додајући да је извоз Србије у ИТ сектору удвостручен и да је то постао један од најјачих сектора.

Она је указала на значај меморандума који ће потписати привредне коморе двеју земаља, што ће, како је навела, омогућити долазак стартапова у Србију.

Брнабић је поручила да ће остати посвећена сарадњи двеју земаља и у другим областима као што су универзитетска сарадња, сарадња у култури и међу људима.

Бетел је оценио да је важно да Београд и Приштина наставе разговоре и постигну компромис, истичући да је договор двеју страна важан за мир и њихов пут ка ЕУ. Он је нагласио да је Луксембург дугогодишњи партнер Србије и да је увек подржавао европски пут наше земље, додавши да реформе које Србија спроводи морају да иду и у правцу унапређења владавине права, независности правосуђа, борбе против корупције и слободи говора.

Луксембург је, како је додао, један од најзначајнијих страних директних инвеститора у Србији и нашој земљи пружа подршку у другим областима, као што је информатичко-технички развој, јавна управа, финансијски сектор.

Премијер Луксембурга је указао на то да посета премијерка Србије долази у посебном тренутку за његову земљу, када обележава 75 година од ослобођења од нацистичког режима. Он је поручио да Брнабић борави у Луксембургу не само као гост, већ као пријатељ те земље, истичући да су односи Луксембурга и Србије засновани на узајамном поверењу и поштовању.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here