Mesto za reklamu
  1. 01 2019.

Председница Владе Србије Брнабић оценила је данас да су таксе које је Приштина увела на сву робу из централне Србије и БиХ, стварање такозване војске Косова и брисање границе између Косова и Албаније, вратили дијалог Београда и Приштине, не корак, већ 50 корака уназад. Што се тиче избора каже да је Влада увек за то, али она не одлучује.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је гостујући на Телевизији Пинк, истакла да због свих тих одлука привремених институција у Приштини не види никакву назнаку компромиса, већ сматра да су Београд и Приштина од компромиса све даље.

Премијерка као највећу претњу види политичку одлуку која се тиче брисања границе између Косова и Албаније која, како је нагласила, очигледно води ка стварању “велике Албаније”.

Што се тиче тог брисања граница, чини ми се да ће они покушати да се извуку на иницијативу коју је управо председник Србије Александар Вучић ставио на сто, а то је да имамо једну царинску унију, да имамо повезани Балкан због економског раста, развоја, мира, стабилности, другачијег просперитета. Међутим, то је смешно тврдити у тренутку када привремене институције у Приштини уводе таксе на робу из централне Србије и БиХ. Не можете да причате да сте, с једне стране за, не политичко, него економско брисање граница, а са друге стране дижете баријере према Србији и БиХ, рекла је председница Владе.

Она је указала на то да су очигледно “границе на столу”, и навела да је то питање могло да буде на столу пре 10 година, а сада не може.

Имамо ситуацију да за неке границе могу да буду на столу, а за Републику Српску не могу. Хајде да видимо који су то принципи о којима можемо да разговарамо и да пробамо да договоримо компромисно решење, нагласила је Брнабић.

Ја апсолутно желим, надам се свим срцем да ћемо ми успети да дођемо до неког компромисног решења и ово све што се дешавало, а посебно од 6. новембра прошле године, показује колико нису у праву сви људи који кажу да је замрзнути конфликт добро решење, додала је она.

Премијерка је подсетила на то да је све почело 6. новембра када је Приштина увела таксе на робу из централне Србије за 10 одсто, затим 21. новембра повећала на 100 одсто, 14. децембра је формирана тзв. војска Косова, а пред Нову годину Приштина је проширила таксе и на робу страних инвеститора у Србији, међу којима је на првом месту Кока-Кола.

Са нестрпљењем очекујем реакцију САД, јер ако постоји једна ствар коју посебно ова администрација у Вашингтону не воли, онда је то протекционизам према америчким производима, рекла је Брнабић и најавила да ће током јануара путовати у САД, где ће, између осталог посетити и седиште Кока-Коле.

Сви ти потези, како је оценила, угрозили су мир и стабилност у региону, а једини разлог због којег данас у региону имамо стабилну ситуацију је то што се Србија понашала одговорно.

Србија није узвратила контрамерама, што мислим да је највише изненадило Приштину. Они су се надали да ће они кренути са оваквим мерама, а да ћемо ми узвратити неким контрамерама, да ћемо опет да разговарамо о две стране. То се није десило, они су даље ескалирали, ми даље нисмо одговарали, тако да је моје мишљење да се то њима мало обило о главу, пре свега политички, оценила је премијерка.

Она је посебно изразила задовољство због тога што су коначно ЕУ, а у великој мери и САД и остали партнери из међународне заједнице видели “право лице Приштине”.

Они сада виде како је то разговарати о комплексним, емотивним стварима у оквиру дијалога Београда и Приштине са људима на чију реч не можете да рачунате, навела је Брнабић и истакла да са нестрпљењем чека пуну радну сезону после празника и у Бриселу и Вашингтону и да види њихов одговор на најновије повећање такси према њиховим компанијама.

Премијерка је констатовала да Харадинај жели да представи тренутну ситуацију Београда и Приштине, као “Русија против Америке”, и истакла да она апслотуно није таква.

Нисмо ми мали Руси, ми смо овде Срби, али сам сигурна да ни Американци не би волели да називају привремене институције у Приштини малим Американцима, казала је Брнабић и навела да Американци свакако не би волели да територију КиМ, која је центар трговине наркотика, оружјем, људима и која је имала највећи број по глави становника који су били борци ИСИС-а, назива “малом Америком”.

Она је истакла да је спољна политика Србије европске интеграције и чланство у ЕУ, али уз нагласак да Србија неће бити део ЕУ док са Приштином не постигне компромисно решење.

ЕУ више неће да увози отворене проблеме. Уколико желимо у ЕУ, ово на неким начин морамо да решимо, тако што евентално можемо да направимо неки компромис. Какав је тај компромис и да ли је он уопште могућ, то ћемо видети. Свакако мислим да смо ми у одличној позицији, зато што је нама главни преговарач Александар Вучић, јер је са њим тешко преговарати, он озбиљно и паметно брани интересе Србије, закључила је Брнабић.

Влада спремна за изборе

Упитана да ли се могу очекивати ванредни парламентарни избори, Ана Брнабић је за ТВ Пинк рекла да не зна и да она не доноси одлуку.

“Влада је увек спремна за изборе. Мени је невероватна ствар са протеста оно што је рекао наш глумац Сергеј Трифуновић да имају 1.000 захтева, а да је први да Александар Вучић оде”, рекла је Брнабићева.

Премијерка сматра да је то једини захтев учесника протеста, али да јој није јасно како планирају то да ураде када неће на изборе. “Када Вучић каже ‘хајде идемо на изборе’, они одговарају ‘нисмо тражили изборе’. Како мислите да оде Вучић и ми сви који смо тим Вучића?”, упитала се премијерка.

Она је прецизирала да нема страх од избора, јер зна са каквим резултатима излази пред грађане.

“Као што сам дала извештај грађанима о првих 100 дана рада Владе, затим првих годину дана, увек ћу изаћи и поднећу грађанима Србије извештај о томе шта смо радили. Они нека одлуче”, закључила је Брнабићева.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here