Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поново је вечерас апеловала на грађане да остану код куће и буду дисциплиновани, најавивши да ће, ако буде потребно, бити уведене још ригорозније мере.

Брнабић је у изјави за Телевизију Пинк истакла да је држава до сада учинила све што је могла, упозоривши на то да је на грађанима да ли ћемо борбу са коронавирусом да добијемо или не.

Наша земља се налази у четвртој недељи епидемије и још је на ногама, напоменула је она и указала на то да тек улазимо у најтежи период.

Премијерка је пренела да од данас ради лабораторија у Батајници, а припрема се и Ветеринарски институт у Краљеву, који ће радити тестове за COVID-19 како би се растеретио „Торлак“.

Србија, како је указала, по глави становника има више респиратора него много развијеније земље, с тим што смо успели да набавимо још 480 ових апарата.

Према њеним речима, болнице су добро опремљене, има довољно тестова, повећани су капацитети, а за грађане је преко апотека обезбеђено девет милиона маски.

До сада је стигло осам авиона, а очекује се долазак још 12 који ће допремити медицинску и заштитну опрему, јер сада улазимо у вероватно најтеже две недеље, указала је она.

Србија је, како је подсетила, у данима пре 6. марта, када је регистрован први случај коронавируса у земљи, успела да обезбеди 20 транспортних авиона и допреми медицинску и заштитну опрему коју је држава платила или добила као донацију.

Брнабић је напоменула да је тренутно у нашој земљи 741 особа позитивна на коронавирус, да је 55 особа на респираторима, да је 13 преминулих, док су излечене 54 особе.

Задовољна сам досадашњом борбом, то је прави рат против невидљивог непријатеља, самим тим и тежи. Сад се та борба усложњава и води на више фронтова. Свака част медицинском особљу, лекарима, сестрама и техничарима који су на првој линији фронта и који се беспоштедно боре 24 часа дневно, нагласила је премијерка.

Према њеним речима, здравствени систем Србије се и у четвртој недељи епидемије коронавируса држи, за разлику од здравства много богатијих европских држава, а нема ни несташица у продавницама.

Она је потврдила да су данас прва 33 пацијента са лакшим симптомима пребачена из КБЦ „Драгиша Мишовић“ у привремену болницу на Београдском сајму, најавивши да сутра поподне очекује да буду спремне и привремене болнице у хали „Чаир“ у Нишу и у „Спенс“ у Новом Саду.

Брнабић је рекла да ће по окончању епидемије коронавируса упутити иницијативу Скупштини Србије да се изгради споменик захвалности Кини на исказаном пријатељству и солидарности.

Према њеној оцени, без помоћи те земље ми бисмо већ били на коленима, јер је број људи који је заражен и брзина ширина вируса толико драматична да је притисак на здравстени систем такав да се много богатије земље сламају.

Она је позвала још једном грађане да озбиљно схвате препоруку да остану код куће, јер неозбиљним понашањем директно угрожавају животе хроничних болесника и старијих грађана.

Такође, како је најавила, пензије ће бити исплаћиване у целини 10. у месецу, док ће 10. априла бити исплаћена и једнократна помоћ од 4.000 динара.

Брнабић је поручила да сви који остају код куће на тај начин помажу лекарима који раде даноноћно, да је то солидарност и да им тиме дају шансу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here