Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Премијерка Србије Ана Брнабић је у Берлину поручила да је Западном Балкану потребна “апсолутна подршка” за иницијативу “мали шенген”. 

Ана Брнабић је рекла да је стабилнији и предвидљивији Балкан, на ком постоји слободно кретање људи, роба, капитала и услуга, једина шанса да постанемо много конкурентнији и да се развијамо и растемо много брже него до сада.

Брнабићева у Берлину тражи подршку за “мали шенген”

“Важно ми је било да поменем да је сарадња Западног Балкана изузетно важна и да је најважнија иницијатива у последњих неколико деценија, управо ова иницијатива ‘мини шенгена’, коју је покренуо председник Александар Вучић”, рекла је новинарима Брнабићева, која је у Берлину учествовала на Привредном форуму у организацији Зидојче цајтунга.

Нама је потребна апсолутна подршка за ту иницијативу, подвукла је премијерка Србије.

Брнабићева је навела да је Србија препозната у Европи по томе да су наше конкурентне предности ИТ услуге, знање, млади талентовани људи. Србија је, истакла је, конкурентна дестинација за улагање у напредне технологије.

Поновила је да се спремају посебне пореске олакшице за оне који се враћају из дијаспоре, које подразумевају да ће компаније које запошљавају људе из дијаспоре, који имају плату у висини три просечне зараде, у наредних пет година бити ослобођене 70 одсто пореза на зараде.

“Упутили смо у Скупштину предлог закона за посебне пореске олакшице, ако то парламент прихвати, од следеће године ћемо их имати”, додала је Брнабићева.

Поновила је да је Немачка један од најважнијих економских партнера Србије, чије компаније запошљавају у нашон земљи више од 60.000 људи и додала да већина њих планира ширење на нашем тржишту и нова запошљвања.

“Имамо немачке компаније које све више отварају истраживачке и развојне центре, за које се надамо да ће у будућности креирати интелектуалну својину у Србији и пласирати је из Србије, што ће дати потпуно другачији имиџ земље, као иневстиционе дестинације, и генерално ће ‘повући’ раст плата, пензија и животног стандарда”, рекла је Брнабићева новинарима.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here