Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас на онлајн самиту Западног Балкана у Софији да Србија жели да убрза процесе интеграције у ЕУ, као и да снажно подржава приступање Унији и наших суседа, посебно Северне Македоније и Албаније, јер је то изузетно важно за просперитет и стабилност читавог региона.

Брнабић је на скупу, који се одржава у оквиру Берлинског процеса, говорећи о озбиљним економским изазовима узрокованим пандемијом, изразила жељу за проширењем везе Зеленог коридора изван Западног Балкана, проширујући домет и потенцијал према суседним државама чланицама ЕУ и широј ЕУ.

Према њеној оцени, то би био важан корак у економском опоравку и јачем економском усклађивању Западног Балкана и Европске уније.

Премијерка је исказала спремност за прикључивање јединственом подручју плаћања у еврима (SEPA), иницијативи ЕУ за поједностављивање банковних трансфера, оценивши да би то резултирало смањењем трошкова регионалних плаћања и послужило као добар механизам за постковид опоравак.

Брнабић је поновила посвећеност Србије спровођењу свих пет стубова Зелене агенде, у складу са регионалном социјално-економском стварношћу и замолила партнере из ЕУ да размотре начине који би нам омогућили да приступимо додатним финансијским средствима за спровођење те агенде, која ће бити веома изазовна и скупа.

Председница Владе је, у име Републике Србије, потписала Декларацију о Зеленој агенди за Западни Балкан, као и Декларацију лидера Западног Балкана о заједничком регионалном тржишту.

На овом самиту су, поред бројних европских лидера, учествовали и премијери Бугарске и Северне Македоније Бојко Борисов и Зоран Заев, у својству коорганизатора, као и немачка канцеларка Ангела Меркел.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here