Mesto za reklamu

12.10.2019.

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да је изјава премијера Албаније Едија Раме да преговори Београда и Приштине треба да буду окончани међусобним признањем познат став, али да се она нада да ће се дијалог наставити брзо уз укидање такси на робу из Србије и поштовања потписаних регионалних споразума.

“То је минимум минимума”, рекла је Брнабић новинарима у Привредној комори Србије у Београду.

Она је казала да је специјални амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел препоручио да се треба фокусирати на економију, “јер када је боља економска ситуација и побољшан квалитет живота лакше се разговара о политичким питањима и постижу компромиси”.

Брнабић је додала да је изјава лидера Самоопредељења Аљбина Куртија у потпуности у супротности са оним о чему је разоварала са Ричардом Гренелом.

Како је истакла, у разговору са Гренелу она је указала да Београд ни у најтежим политичким околностима није обуставио робну размену и привредну сарадњу са Приштином.

“Ни 2004. након погрома Срба, ни 2008. након једностаног проглашења независности Косова, ни када је ухапшен директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић – дан након хапшења компаније из централне Србије биле су на пословном сајму у Приштини”, казала је Брнабић.

Како је додала, “ми смо увек говорели да када се политички тешко успоставља веза, привреда треба да води а ми ћемо као политичари пратити”.

“Везе никада нису биле прекинуте као новембра 2018. када је приштина успоставила таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине”, истакла је она.

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је у четвртак у Новом Саду да косовски лидери треба да подрже дијалог Косова и Србије и да он треба да се оконча међусобним признавањем, како би онда и остале земље ланчано признале косовску независности, пренео је Косово онлајн.

Брнабић је оценила и да је изјава председника Самоопредељења и кандидата те партије за премијера Косова Аљбина Куртија да ће уместо таксе од сто одсто на робу из Србије увести принцип реципроцитета, још једна најава кршења Цефта споразума о слободној трговини у региону.

“Уколико ураде то што најављују без обзира да ли ће укинути сто одсто таксе на робу из Србије то је и даље кршење Цефта споразума”, рекла је Брнабић.

Подсетила је да је све што се односи на медјусобну трговину на Западном Балкану дефинисано Цефта споразумом и његовим анексима.

“Ми не кршимо Цефта споразум, никада га нисмо кршили и никада нисмо имали било какву жалбу против Србије у вези са тим споразум”, рекла је она.

Она је изразила наду да ће власт у Приштини још једном размислиити о мерама којима се крше потписани споразуми јер сматра да то неће донети ништа добро.

Србија је, како је казала, одлучила о свом правцу развоја када је позвала на регионалну сарадњу што је разултирало стварањем “малог Шенгена” који ће много значити градјанима и привреди, о чему су јуче у Новома Саду декларацију потписали представници Србије, Северне Македоније и Албаније.

Брнабић је изразила наду да ће сви остали из региона приступити тој декларацији о слободном протоку људи, капитала, роба и услуга.

Оценила је да је регионална сарадња једини нормалан правац у будућности и једини начин да млади људи остану на овој територији.

“Ако Курти или било ко из Приштине жели да отера младе људе ван региона онда је ово што најављују прави начин”, рекла је Брнабић.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here