Mesto za reklamu
  1. 0 12. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да су у фокусу Србије образовање и школе, а не оружје и војска, и истакла да ни јуче, ни никада раније, није позивала на рат, како су то интерпретирали поједини страни медији, већ на мир и стабилност.

Брнабић је, у изјави новинарима током обиласка Српско-корејског информатичко-приступног центра, рекла да јој је веома жао због начина на који су поједини светски медији пренели њену јучерашњу изјаву, јер је “испало” да Србија прети.

Они су у мом говору, у којем сам десет пута позивала на мир и разум, извукли пола моје реченице. Испало је да Србија прети нечим, жао ми је због тога, али то је дубоко укорењена перцепција о нама, а против које морамо да се боримо, рекла је премијерка.

Она је додала да још нигде у страним медијама није прочитала ништа о томе да Срби на Космету 15 дана немају штампу на сопственом језику, а говоримо о Европи у 21. веку.

Према њеним речима, нико не пише ни о томе да ли ће Срби на Космету дочекати Божић не знајући да ли ће имати грејање или лекове, те да ни Ројтерс ни АП нису пренели да ли Срби на Космету имају основна људска права.

Апелујем сада да се информишу људи у иностранству о томе што је основна цивилизацијска норма, без обзира на то да ли више волите Београд или Приштину, Србе или Албанце, и још једном позивам на мир и разум, рекла је она.

Премијерка је навела да жели да прича о школама и младима, који треба да остану у региону и да имају перспективу, јер без тога нема будућности за све нас.

Не пушке и војска, већ образовање и школа, сутра ће стићи 2020. година, да ли ико заиста жели да ратује и да ли ништа нисмо научили из прошлости, навела је премијерка.

Брнабић је додала и да је послала поруку генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, у којој му је изразила захвалност на директној и недвосмисленој изјави у којој позива на мир и разум, додавши да његова порука није важна само за Србију и Србе, већ и за Албанце и Приштину и читав регион.

Неизмерно му захваљујем на томе, то је неопходно за регион, како бисмо се вратили на пут дијалога, рекла је председница Владе.

Упитана која је корист од тога што обе стране “звецкају оружјем” и шта је компромисно решење за Србију, Брнабић је рекла да се не слаже да обе стране звецкају оружјем, и поновила да је једини интерес Србије мир и стабилност, компромис и разум.

Мене плаши када Приштина каже да је не занима шта каже НАТО, Бриселски споразум, ни устав, већ да иде на војску. Чему то, када постоји њихова полиција, Кфор, НАТО, упитала је Брнабић.

Она је истакла да се нада да Србија никада, ни сада ни у будућности, неће морати да употреби своју војску.

Доста је било тога, хајде да ратујемо са иновацијама, са науком. Али шта ако неко жели да изврши етничко чишћење, шта би рекао било који премијер у Европи, поручила је Брнабић.

Компромисно решење косовског питања за Србију значи искључење признања независности, али да би се говорило о компромису мора да постоји саговорник са друге стране, објаснила је премијерка, додавши да се компромис налази између два пола, где је на једној страни “Косово је део Србије и тачка”, а на другој “Косово је независно и тачка”.

Између те две тачке је компромис. И мењање граница је компромис, али ко је за то данас? У Србији нико није за то, разговарала сам и са представницима цивилног друштва, желела да чујем и њихово мишљeње, али нисмо дошли до решења, истакла је председница Владе.

Она је подвукла да ништа није на столу и да циљ јесте компромис, али да за то мора да постоји и саговорник са друге стране.

Морате да размишљате иновативно, да будете конструктивни, да се решење тражи, како се то каже, “outside of the box”, рекла је премијерка и додала да ће једино решење косовског питања омогућити да се нешто другачије остави следећим генерацијама и да је за њу управо то сврха компромиса.

Tо je моје мишљење, али ја сам само једна од многих људи који одлучују, поручила је Брнабић, додавши да ће се о том питању изјаснити и грађани на референдуму.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here