Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас на Инвестиционом самиту о Западном Балкану у Лондону, у организацији ЕБРД-а, да овај регион има велике могућности, које, како је оценила, треба много боље и више користити.

Брнабић је, учествујући на скупу који је окупио премијере шест економија региона, истакла да су иницијатива “мини Шенген” и инфраструктурно повезивање у региону приоритетни пројекти за Србију.

Премијерка је напоменула да се такозвани “мини Шенген” односи на успостављање четири врсте слободе у области Западног Балкана – кретања робе, услуга, капитала и људи.

Она, је нагласивши да Србија већ ради на томе са Северном Македонијом и Албанијом, изразила наду да ће се и остале земље придружити тој иницијативи.

Према њеној оцени, ова иницијатива на најбољи начин доприноси томе да се регион представи као јединствено и уједињено тржиште и место које пружа другачију будућност.

Председница Владе је, као другу важну иницијативу, истакла инфраструктурно повезивање, подсетивши на то да је прошле године у Србији завршен Коридор 10, додајући да се наставља изградња ауто-пута ка Црној Гори, као и да је започета изградња ауто-пута ка Сарајеву.

Планирамо да, до краја године, почнемо изградњу ”ауто-пута мира”, Ниш–Приштина–Тирана–Драч, који ће највероватније финансирати ЕБРД, поручила је Брнабић.

Премијерка је, на панелу на којем су учествовали председници влада, поручила да Приштина треба да укине таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ јер, како је нагласила, треба да размишљамо о томе како да се олакша трговина у региону и креира повољно пословно окружење.

Према њеним речима, сви у региону треба да буду много прагматичнији око таквих ствари, будући да људи који живе у овом делу Европе то и очекују јер желе да виде другачију будућност.

Имамо много потенцијала и мислим да је предност то што водимо земље и економије у доба четврте индустријске револуције, која пружа специфичне услове. Треба да размишљамо о томе шта да урадимо да повећамо квалитет живота. То је прилика за све нас, истакла је Брнабић.

Она је подсетила на то да смо прошле године били сведоци растућих политичких изазова у региону, али да смо, с друге стране, захваљујући форумима попут данашњег, или Берлинског процеса, видели и све већи број потписаних споразума о сарадњи, као што је споразум о ромингу.

Председница Владе је истакла да на политичком нивоу постоје одређени изазови који треба да буду разрешени, а који, како је рекла, потичу од чињенице да је европска перспектива остала помало изгубљена, након што Албанија и Северна Македонија нису добиле зелено светло за почетак преговора.

Надам се да ће та одлука бити промењена, јер је важна не само за те земље, већ за читав регион, нагласила је Брнабић, упутивши позив инвеститорима да се обрате са приватним иницијативама, с обзиром на то да је, како је оценила, потребно све више јавно-приватних партнерстава.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here