Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, током посете Нишавском округу, да је све што је до сада урађено у Нишу тек мали део онога што ће бити учињено, оценивши да овај град полако постаје својеврсно путно, железничко и енергетско чвориште овог дела Европе.

Брнабић је истакла да ће за Ниш, који је на Коридору 10, бити изузетно и то што вероватно крајем септембра са представницима ЕУ у Мерошини крећемо да градимо ауто-пут према Прокупљу и Куршумлији, потом ка Приштини, Тирани и Драчу.

Према њеним речима, Ниш ће бити потпуно другачији када се заврши Моравски коридор, спајање Коридора 10 и 11, као и „Ауто-пут мира“, уз напомену да до краја првог квартала наредне године креће и комплетна модернизација пруге Ниш–Димитровград и гасовод до Бугарске, преко Ниша.

Све наведено, укључујући и чињеницу да ће Ниш постати раскршће свих путева, железнице, а има и аеродром, учиниће га стварно другачијим градом.

Председница Владе је навела да је посету Нишавском округу искористила да сагледа шта од пројеката треба додатно урадити и шта касни, а односи се на ствари и сагласности на које локалне самоуправе чекају од Републичке дирекције или других институција.

Зато је важно да се обилази Србија, да смо на терену и записујемо шта све треба по приоритетима да урадимо, поновила је она и додала да ће размотрити све на шта су јој градоначелница Ниша и председник Општине Нишка Бања скренули пажњу, укључујући и излаз на аут-пут.

Ипак, како је оценила, треба знати да није реално да одмах урадимо све регионалне и локалне путеве, и то паралелно са свим ауто-путевима и пругама које градимо.

Председница Владе је, током обиласка Нишавског округа, изразила задовољство што се бањски туризам у Србији коначно буди, објаснивши да томе доприноси развој Нишке бање, отварање пројекта Кулиште, као и завршетак старог купатила које је културни споменик.

Брнабић је указала на то да пројекат Кулиште касни, због чега Републичка дирекција за имовину треба да реагује како би се отворио тај важан пројекат вредан 40 милиона динара, и навела да јој је управо због тога што жели да сагледа ситуацију на терену важно што је јуче и данас у Нишавском округу.

Премијерка, која је обишла Алексинац, Мерошину, Ражањ и Дољевац, поручила је да јој је важан обилазак свих општина како би видела шта касни од путне, образовне и туристичке инфраструктуре, да види шта треба да се ради и да се одмах решавају проблеми.

Брнабић је изразила задовољство што у Нишку бању долази све више приватих инвеститора који улажу у хотеле, што, како је оценила, значи да ће Нишка бања бити све лепша, да ће долазити све више људи и да ће живот оних који ту живе бити квалитетнији и лепши.

Председница Владе је нагласила да надлежни морају да заврше и старо купатило које, поред туристичке вредности, има и културну – представља културни споменик.

Бањски туризам се коначно поново буду, имамо све више бања. Конкуренција између њих све је јача што ће нас терати да се такмичимо, да се боље старамо, што више улажемо и боримо за што више туриста, не само из Србије, већ и из иностранства, подвукла је она.

Према њеним речима, у трци ће бити и Врањска Бања, тако да се тим пре мора више и брже улагати у Нишку Бању.

Пројекат Кулиште у Нишкој бањи, лечилишту откривеном још у доба старог Рима, подразумева изградњу водопада на стени, испод којег ће бити систем отворених базена са термалном водом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here