Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Премијерка Ана Брнабић обишла је радове на изградњи Моравског коридора на делу Појате-Крушевац и најавила да ће прве деонице на том најсавременијем аутопуту бити готове већ 2022. године.

Премијерка Брнабић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и в. д. директора Коридора Србије Александар Антић обишли су код Ћићевца радове на изградњи моста преко Јовановачке реке и пруге, који ће бити дуг скоро 500 метара.

Истакла је да је дошла да провери динамику радова на том коридору који је један од најважнијих у Србији пошто ће то бити први дигитални ауто-пут у нашој земљи.

“У буџету за 2021. имамо опредељено 330 милијарди динара, што је 5,5 одсто БДП-а за капиталне инфраструктрне пројекте”, навела је председница Владе.

Да би то постигли морамо да радимо сваки дан и суботом и недељом, поручила је Брнабићева.

Мост ће имати 15 стубова. Досад је побијено 50 шипова и уграђене су четири насадне греде које су база моста.

Рок за завршетак моста је годину дан, рекао је Танјугу инжењер Иван Јовановић задужен за мостове у конзорцијуму Бехтел-Енка.

Каже да радови углавном теку према планираној динамици, као и да у понедељак почиње изградња још три моста, један преко Јужне и два преко Западне Мораве.

У завршној фази је и изградња кампа за више од 1.500 радника на 20 хектара код Крушевца.

На изградњи моста је анагажовано око 50 радника дневно, а на целој деоници око 500.

Моравски коридор, ауто-пут од Појата до Прељине, биће дуг 112 километара и повезаће подручје на којем живи више од пола милиона људи. Повезаће све веће градове централне Србије између Појата и Чачка – Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.

Најсавременији ауто-пут биће изграђен у централној Србији, “на три Мораве”, а у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара, постављени и телекомуникациони уређаји и први пут ће бити примењене нове технологије.

Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута од Појата до Прељине потписан је 5. децембра 2019. са америчко-турском компанијом Бехтел Енка УК Лимитед у вредности од 745 милиона евра.

Моравски коридор чинице три деонице: Појате – Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац – Адрани у дужине 53,88 километара и Адрани – Мрчајевци – Прељина дужине 30,66 километара.

Ауто-пут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here