Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас, у Културном центру у Луксембургу, обележавању 75-годишњице ослобођења града Луксембурга у Другом светском рату.

Премијерку Србије су том приликом дочекали председник Владе Луксембурга Гзавије Бетел, градоначелница Луксембурга Лиди Пуафе и председник Доњег дома парламента Фернан Етген.

Брнабић је поручила да је изузетно почаствована позивом да присуствује овом догађају, уз оцену да је то изузетно важан сигнал, али и одавање почасти Србији, њеним жртвама и борби против фашизма.

Хвала вам у име народа Србије што памтите наше жртве и у Првом и у Другом светском рату, а то нам много значи, поручила је она.

Немам речи којима бих описала захвалност због тога што су нас премијер Бетел, градоначелница Луксембурга, велики војвода Анри и председник парламента данас позвали да као једина земља присуствујемо обележавању ослобођења Луксембурга, рекла је Брнабић.

Она је, одговарајући на питање новинара о односу према српским званичницима током обележавања историјских догађаја у Паризу и Варшави, истакла да је из изјава француског председника Емануела Макрона било јасно да је место на којем је седео председник Александар Вучић на обележавању 100 година од краја Првог светског рата била протоколарна грешка.

Што се тиче Пољске, ту се умешала дневна политика, што је изузетно опасно, јер, као што смо чули у говорима данас, када пустите да се прошлост заборави и намерно прекрајате историју и мењате прошлост због дневнополитичких потреба, постоји опасност да се прошлост понови, упозорила је премијерка.

Обележавање 80 година од почетка Другог светског рата у Пољској било је, како је оценила, дневна политика, а не одавање почасти жртвама борбе против фашизма, јер тамо нису били народи који су дали огромне жртве, што је недопустиво и може да доведе до тога да се историја понови.

Према њеним речима, сви морају бити посвећени борби против фашизма јер је застрашујуће да постоје људи и народи који не осуђују слогане који су се користили током нацистичког режима.

То је пошаст против које морамо да се боримо. И ми ту поруку шаљемо сваки дан, поносимо се својом антифашистичком борбом и верујем да смо данас овде због тога, нагласила је председница Владе.

Бетел је на церемонији, која је почела интонирањем химне Луксембурга, а завршена Одом радости, поздравио премијерку Србије, наводећи да она долази из земље у којој слобода није нешто што се узима здраво за готово и која је дала много жртава током Другог светског рата.

Ми нисмо учествовали у догађајима у прошлости, али одлучујемо о томе шта ће се десити у будућности. Наша је дужност да штитимо вредности које нас повезују, рекао је он.

Према његовим речима, дужност данашњих политичара јесте да се боре против људи који одбијају да признају шта се десило током Другог светског рата.

Наша земља је прошла кроз пакао. Рат су нам донели људи и политичке снаге, а и данас видим људе који и даље одбијају да признају шта се десило и шире нацистичку пропаганду, рекао је премијер Луксембурга.

Ја кажем, ако сте једном били у Аушвицу, вратићете се као другачија особа, јер људи који су тамо изгубили живот нису учинили ништа лоше, поручио је он.

Брнабић је, по завршетку церемоније, обишла изложбу фотографија из 1944. године, које на најбољи начин показују шта се тада догодило.

Ослобођење града Луксембурга у Другом светском рату трајало је од 5. до 13. септембра, а тај град се данас сећа 10. септембра 1944. и уласка првих америчких тенкова из Пете дивизије.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here