1. 0 06. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас, након састанка са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима држава чланица ЕУ, да се нада да ће Приштина повући све одлуке које значе одсуство економске сарадње.

Брнабић је на конференцији за новинаре у Влади Србије пренела да су на састанку, између осталог, разговарали и о формирању нове владе у оквиру привремених институција самоуправе у Приштини и даљих корака који се очекују како би се дијалог наставио.

   Поздравила сам именовање Мирослава Лајчака као специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, рекла је она.

Председник Србије Александар Вучић и ја смо са Лајчаком у сталном контакту и надамо се да ће се ускоро повући све одлуке које значе да нема економске сарадње и спречавају проток робе и људи, како бисмо могли да се вратимо дијалогу, поручила је премијерка.

Брнабић је, поводом порука из Брисела да Србија неће моћи да постане чланица ЕУ без постигнутог споразума о нормализацији односа са Приштином, изјавила да то није ништа ново, али да је, ипак, још рано за дебату какав ће тај споразум бити.

Према њеним речима, шта тај споразум о нормализацији значи и како ће изгледати, то је још отворено за интерпретацију и дебату.

Премијерка је навела да разуме да ЕУ не жели да увезе отворена питања у земље које постају чланице, као и да јој се чини да није претерано рећи да су се у ЕУ много пута “опекли” са тим.

Тако да је то што кажу прилично смислено. С друге стране, и нама је у интересу, због квалитета живота наших грађана, економије и стабилности, да имамо негде некако затворено то питање и да радимо на нормализацији односа са Приштином, навела је она.

Према њеним речима, данашњи састанак је потрајао дуже него што је било очекивано, што је добро јер је било доста тема о којима се разговарало отворено и искрено.

Оно што је најважније јесу припреме за парламентарне и локалне изборе који ће се одржати 21. јуна, пренела је Брнабић, додајући да се трећа тема о којој су разговарали односила на евроинтеграције Србије.

Наша земља у овом тренутку има 18 отворених поглавља, два су привремено затворена, а пет нових је спремно за отварање. Надамо се да ће се нека отворити пре краја председавања Хрватске ЕУ, истакла је премијерка.

Она је изразила задовољство тиме што данас, на дан када се обележава Светски дан заштите животне средине, може да каже да је Србија крајем прошле године предала преговарачку позицију за Поглавље 27, које се управо тиче заштите животне средине.

Влада је усвојила неколико стратегија које су важне за евроинтеграције, али исто тако и за грађане и привреду, рекла је председница Владе.

У питању је, како је прецизирала, Стратегија за борбу против насиља над децом, Стратегија индустријског развоја Србије, Стратегија паметне специјализације, као и медијска стратегија.

Премијерка је навела и да je на данашњем састанку било речи и о квотама на челик које су Србији изузетно важне и то не само за економски опоравак након епидемије, већ и за несметано функционисање железаре у Смедереву.

Према њеним речима, то је за нас 5.000 радних места директно и више од 15.000 радних места индиректно или око један одсто нашег БДП-а.

Ми у потпуности разумемо зашто је ЕУ увела квоте на челик за треће земље, зашто је то било неопходно како би заштитили своје тржиште, али нама је изузетно битно да још једном представимо наш случај и шта нам је потребно да та железара добро функционише, поручила је Брнабић.

Фабрици је нагласио да је Брисел у потпуности посвећен томе да дође до свеобухватне нормализације односа Београда и Приштине.

Тренутна ”статус кво” позиција не иде у корист ни Београду ни Приштини, оценио је он и додао да је утисак ЕУ да нова влада у Приштини разуме потребу за обнављањем дијалога, уз оцену да Београд показује јаку посвећеност наставку преговора.

Према његовим речима, ЕУ остаје при ставу да не намеће решење косовског проблема, већ да је на Београду и Приштини да постигну договор који би био одржив и у складу са “њиховим унутрашњим законодавствима” и европским и међународним правом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here