Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Паризу са премијером Француске Едуаром Филипом, а претходно и са председником француског Сената Жераром Ларшером.

Састанак са премијером Филипом је одржан у тренутку када две земље обележавају 180-годишњицу успостављања дипломатских односа.

На агенди разговора су питање напретка Србије на путу ка Европској унији, билатерални односи и јачање економске сарадње.

Незаобилазно је и питање Косова и Метохије, посебно имајући у виду да би за непуне две недеље француски председник Емануел Макрон требало да буде домаћин састанка са представницима Београда и Приштине.

Савремене односе Србије и Француске током 20. века обележило је  савезништво у Првом светском рату, као и снажне политичке, привредне и културне везе, нарочито у међуратном раздобљу.

Француска је данас на листи десет највећих инвеститора у Србију, приближно сто француских компанија послује у нашој земљи и запошљава 11.000 радника.

Робна размена је у периоду јануар–април 2019. године износила 401,9 милиона евра, при чему је извоз из Србије био 152,1 милион евра, а увоз 249,8 милиона евра.

У 2018. години укупна робна размена достигла је вредност од приближно 1,1 милијарде евра и бележи раст од 6,6 одсто у односу на 2017. годину.

Очекује се даље повећање вредности трговинске размене и раст француских инвестиција, првенствено у инфраструктуру, модернизацију индустрије, енергетику, као и еколошке пројекте.

«Српска стварност»

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here