Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је слобода медија неопходна за здраво друштво и да је то један од кључних стубова владавине права.

Ана Брнабић је на завршном округлом столу у оквиру јавне расправе о Нацрту медијске стратегије рекла да је доношење медијске стратегије једна од најважнијих ствари, не само у области владавине права, већ и за одрживи развој Србије.

Премијерка је нагласила да не учествује у јавним расправама када су у питању закони и стратегије, али да је направила изузетак у два случаја – у расправи о уставним амандманима и Нацрту медијске стратегије.

“Желим личним присуством да покажем колико је за Владу Србије ово важна тема”, нагласила је Брнабићева.

Указала је да кроз израду медијске стратегије треба да почне да се гради поверење између медија и Владе, јер је то поверење неоходно за будућност.

Јавна расправа о Нацрту медијске стратегије почела је 1. фебруара и траје до 1. марта.

Организована су четири округла стола, а сугестије и предлози биће укључени у финалну верзију Нацрта стратегије коју треба да усвоји Влада Србије.

Заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Жозеф Мелот каже да је израду нацрта стратегије карактерисала “транспарентност и инклузивност”.

“Прешли смо дуг пут од 2018. године када је са највишег нивоа државе затражено од Мисије да пружи помоћ у изради Нацрта медијске стратегије”, рекао је Мелот и додао да је Мисија пружила савет у усклађивању са међународним правима и слободном информисању.

Ово је пример како се преузима одговорност, навео је Мелот и појаснио да након усвајања медијске стратегије предстоји измена законодавног оквира, а да ће Мисија наставити да прати спровођење стратегије и промену неопходних закона.

Заменица шефа Делегације ЕУ Матеја Норчич Штамцар истакла је да је слобода медија стуб демократије и да Европска унија слободу медија прати кроз Поглавље 23 у приступању.

Нагласила је да ће ЕУ наставити да прати завршетак рада медијске стратегије и Акционог плана који иде иза тога, као и њено спровођење.

“Европска комисија још није добила Нацрт стратегије. Добиће је након консултативних процеса и тада ће дати своје мишљење”, нагласила је она.

Матеја Норчич Штамцар је рекла и да ЕУ очекује боље и безбедније окружење за новинаре.

Подсетила је да је прошле године запаљена кућа новинара у Гроцкој, да је власт брзо реаговала, а да се сада прати како ће правосуђе реаговати.

„Српска стварност“ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here