Mesto za reklamu
  1. 0 03. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић указала је данас на то да дигитализација доноси велике промене и изазове, што би наша земља могла да преокрене у своју корист и буде један од победника четврте индустријске револуције.

Брнабић је, учествујући на панелу „Геополитика у дигитално доба – може ли Србија да искористи шансу?“, који су организовали компанија “Рингијер Аксел Шпрингер” и Привредна комора Србије, истакла да свет постаје врло комплексно место како за велике, тако и за мале земље, као што је Србија.

Брнабић је нагласила да је очигледно да се свет мења са дигитализацијом, али да су те промене управо велика шанса за мале земље и оне који могу брже да се прилагоде.

Према њеној оцени, сада је право време да Србија ухвати корак са четвртом индустријском револуцијом јер у њој мањи могу да постану лидери.

Наша земља је навикла на промене и решавање разних изазова и управо је то наша предност у свету четврте индустријске револуције, закључила је премијерка.

Брнабић је, учествујући у дискусији, указала на то да је дигитализација све променила – политику, економију, друштво, али истовремено допринела и већој демократији, издвојивши међутим лажне вести као проблем који је донела.

Она је истакла да је инвестирање у образовање најефикаснији начин борбе против лажних вести, најавивши да ће од 1. септембра у први разред основне школе бити уведен предмет Дигитални свет, тако да ће деца моћи да виде и схвате свет у којем живе, али и његове изазове и могућности.

Премијерка је, говорећи о инфраструктури коју дигитализација захтева, истакла да је Србија у последње три године доста урадила на том пољу, и то постављањем широкопојасне мреже, увођењем е-управе, покретањем Дата центра и почетком изградње Државног дата центра у Крагујевцу.

Уколико Србија жели да напредује на том пољу мораће да настави са улагањем у инфраструктуру, што ће повећати број стартап компанија и охрабрити људе да учествују у дигиталној трасформацији и дају своје идеје, поручила је она.

Према њеним речима, имамо пуну инфраструктуру спремну за еру дигитализације, а 60 одсто територије Србије је покривено широкопојасном мрежом.

До краја марта, како је најавила, биће објављен позив за покривање 30 одсто широкопојасном мрежом, при чему ће фокус бити на 19.000 домаћинстава.

Брнабић је такође рекла и да ће до краја 2020. године Србија имати четири научно-технолошка парка, наводећи да држава улаже 100 милиона евра у истраживање и развој.

Већина људи у Србији схвата дигитализацију као јединствену могућност за раст и развој, приметила је премијерка, објаснивши да је чак и старији део популације разумео које су то користи дигиталних услуга и сервиса.

На панелу су угледни домаћи и страни стручњаци размотрили стратешка питања која утичу на обликовање политике, бизниса и економије и одговарали на питања о важности дигитализације као дугорочне инвестиције за компаније и државу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here