Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је циљ наше државе да у наредне три године сви грађани Србије имају приступ интернету јер је то, како је истакла, једно од основних људских права.

   Брнабић је, обраћајући се на конференцији „Дигитална сарадња: трансформација влада“, навела податак да је тренутно покривеност интернетом у Србији приближно 60 одсто.

Она је најавила да ће у марту бити расписан конкурс како би се интернет увео у 600 насеља и омогућило његово коришћење за 90.000 домаћинстава.

Премијерка је саопштила и да је данас пуштен у рад нови портал еУправе, и поручила да је дигитализација и трансформација јавне управе велика шанса за корениту реформу.

Србија је потпуно посвећена дигитализацији. Прошли смо тежак пут у последње три године, али смо много тога урадили на том плану, нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, Србија је, у поменутом периоду, од земље која није имала ни основне регистре у електронском облику постала земља у којој се највећи број информација међу органима размењује електронским путем.

Она је указала на то да је број размењених докумената данас достигао осам милиона, што значи да осам милиона грађана или привредника није морало да обилази шалтере као раније.

Од земље у којој су сваки државни орган и локална самоуправа чували документа у собицама, дошли смо до државе која има најмодернији дата центар где чувамо податке грађана на сигурном, а градимо још један савременији дата центар у Крагујевцу, поручила је Брнабић.

Она је подсетила на то да су, захваљујући само једном електронском сервису као што је еБеба, родитељи уштедели 1,3 милиона часова чекања и приближно четири милиона евра, јер се читав поступак регистрације новорођених беба заврши у породилишту за 15 минута.

Председница Владе је рекла да су уведени и еДневник, еРецепт, еКатастар, еИнспектор, електронско плаћање пореза, електронска пријава сезонских радника и еПравосуђе, најавивши да ће у 2020. години бити омогућен електронски упис деце у вртиће, основне и средње школе.

Како је истакла, еУправа, такође, штити и животну средину, па тако рачуница показује да смо до данас уштедели приближно 103 милиона листова А4 папира, што је 517 тона папира, при чему је на тај начин сачувано више од 10.000 стабала.

Брнабић је најавила да ће фокус Владе у будућности бити на здравству, просвети, увођењу социјалних карата и образовању.

Упоредо са развојем еУправе, наше тежиште се пребацује на јачање инфраструктуре како би привредници имали приступ безбедном интернету. Градимо путеве, али Влада истовремено посвећује велику пажњу и дигиталним путевима, рекла је премијерка.

Она је указала на то да је почела изградња првог дигиталног коридора, Моравског коридора, који ће омогућити грађанима и привреди у локалним самоуправама, као што су Чачак, Трстеник и Крушевац, да имају интерент квалитета једнаког или бољег него у Београду или Новом Саду.

Премијерка је изразила очекивање да ће данашњи скуп бити прилика да се размене искуства и сагледа како на најбољи могући начин искористити предности које пружа четврта индустријска револуција.

Брнабић је истакла да је поносна на то што су данас на конференцији у Београду присутни и представници Уједињених нација, међу којима је и Винћенцо Акваро, који води дигитализацију влада при УН.

Председница Владе је изразила задовољство због тога што поменутом скупу присуствују представници Естоније, која је препозната као лидер у дигитализацији, Немачке, Аустрије, Швајцарске, Кореје, али и Албаније и Северне Македоније, земаља које са Србијом учествују у такозваној “мини-Шенген“ иницијативи.

Акваро је оценио да је Србија остварила велики напредак у дигитализацији и трансформацији еУправе, указавши на то да су дигиталне технологије несумњиво омогућиле већи напредак у пружању јавних услуга грађанима у свету, као и укупни квалитет живота људи.

Две трећине држава чланица УН су у 2018. години имале завидан ниво развоја, односно дошло је до даљег напретка у овој области, више од 140 земаља има онлајн услуге и све је више њих које имају програме који су посебно од користи рањивим групама, рекао је он.

Акваро је указао на то да је 50 одсто становништва у свету данас онлајн, али да опет постоји и јаз који се шири, односно да више од 3,5 милијарди људи нема приступ интернету.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић поручио је да Србија наставља са померањем граница у дигитализацији и реформи еУправе, додавши да је реч о визији нове Србије која је у служби грађана и у којој је јавна управа без папира.

Он је истакао да је за две и по године успостављен Дата центар у Београду и да се гради регионални центар у Крагујевцу, те да је више од 800 локација повезано на ИКТ мрежу.

Канцеларија је за две и по године од када је формирана успела да пружи више десетина милиона услуга грађанима, рекао је Јовановић, указавши и на сарадњу и помоћ свих државних органа када је развој услуга еУправе у питању.

У оквиру конференције, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу је доделио захвалнице партнерима који су подржали развој еУправе у Србији, међу којима су представници амбасада Кореје, Словачке, Уједињеног Краљевства, УНДП, Делегације ЕУ у Србији, НАЛЕД-а , Светске банке, ГИЗ-а .

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here