Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је привреда у Србији током ове године показала отпорност, што је утицало на то да имамо одличне економске показатеље, али је и држава показала да неће штедети ресурсе да подржи привреду, јер то значи радна места и бољи квалитет живота за грађане.

Брнабић је на представљању “Беле књиге” Савета страних инвеститора истакла да је, захваљујући привреди, држава могла да издржи екстремне ванредне трошкове који и данас постоје, јер и даље траје борба против коронавируса.

Она је навела да се први пут не представљају резултати, већ се, имајући у виду изазовну годину, сада говори о томе како да се постигне брзи опоравак у наредним годинама.

Премијерка је исказала захвалност члановима Савета страних инвеститора зато што су током првог таласа коронавируса у марту и априлу донирали новац, опрему и све оно што је било потребно за здравствени систем, али и трудили се да задрже највећи ниво производње и запослене, а негде и да додатно запосле грађане.

Премијерка је указала на тимски рад председника Србије, Владе и Народне банке Србије, захваљујући чему ће наша земља ову годину завршити са најбољим економским резултатима у Европи.

Наша предвиђања су да ћемо завршити ову годину са падом БДП-а од -1 одсто. Трудимо се да то буде -0,7 одсто, али према проценама Министарства финансија биће један, али и то је најбољи резултат у Европи, поновила је Брнабић.

Према њеним речима, незапосленост је пала на 7,3 одсто, а јавни дуг је тренутно на нивоу од 57 одсто БДП-а.

Председница Владе je истакла да ће опоравак српске економије бити базиран на улагању у иновативну привреду, која доприноси расту продуктивности и конкурентности и најбрже обезбеђује додату вредност.

Она је најавила да ће и убудуће један од приоритета државе бити дигитална привреда и вештачка интелигенција и позвала компаније чланице ФИЦ-а да доводе своје развојне центре у Србију.

Према њеним речима, обезбеђени су подстицаји за развојне центре и биће подржане компаније које се баве вештачком интелигенцијом.

Брнабић је навела да ће се радити на развоју дигиталне инфраструктуре и широкопојасног интернета, а у оквиру програма развоја “Србија 2025”  биће и додатних улагања у дигитализацију привреде и спајање науке и привреде.

До краја године очекујемо и усвајање закона о дигиталној имовини, која ће осавременити наш пословни амбијент, додала је премијерка, нагласивши да ће опоравак српске економије зависити од опоравка економија у ЕУ, пре свега Немачке и Италије, за које је највише везана.

Она је нагласила да ће се држава, иако ће имати значајан буџетски дефицит, трудити да он буде испод девет одсто како би у наредне две године могла да поврати финансијску стабилност стечену мерама 2014. и 2015. године.

Српској економији у овој години, како је истакла, помогло је и то што су настављена улагања у инфраструктуру, пре свега путну, те је настављена градња ауто-пута Прељина–Пожега, Моравског коридора, брзе пруге ка Будимпешти, ауто-пута ка Сарајеву, обилазнице око Београда, а такође и улагање у здравствене објекте, пре свега КЦ Србије, потом опште болнице у целој Србији.

Савет страних инвеститора представио је “Белу књигу 2020” највишим представницима Владе Србије и тиме обележио 18 година свог постојања.

Због епидемијске ситуације “Бела књига” је представљена онлајн, а она је кључни производ којим Савет даје препоруке усмерене да подржи привредни раст и бољи живот грађана Србије.

“Бела књига” је путем онлајн платформе представљена представницима бројних државних органа, амбасада, као и привредној и друштвеној заједници.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here