Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Према последњим мерењима у  Србији је у последња 24 сата регистровано 3.800 нових случајева заразе коронавирусом, али је број заражених знатно, знатно већи. Као да неко покушава да тешко стање прикрије и континуирано смањује број тестираних. Јуче је мерење обављено на  10.128 више него скромном узорку који је мањи за чак 2.693 тестираних. Од последица ковида 19 преминуло је 7 особа. На болничком лечењу налази се 468 пацијената, њих 14 је на респираторима.

Подаци су све тежи, а о тежини ситуације најбоље показује проценат заражености, који сe не објављује, а који је на последњм мерењу износио 37.51%, а проценат који се може толерисати су бројеви до 1%. Колико је зараженост већа од нормале свако може закључити.

Вирус се убрзано шири због нових подваријанти омикрона БА.4 и БА.5 које се лакше преносе, те један заражени може да инфицира и двадесеторо људи.

Отуда озбиљни епидемиолози већ дуже време указују да је епидемиолошка ситуација драматично тешка и моле да се обнове мере заштите од вируса, од кога се све више умире и чије су последице све веће. Истина је да актуелни вирус не оставља последице као што је то био делта вирус, са својим мутантима и сојевима, али овај сада доминантни вирус се много брже шири, већи број људи ће га добити, па ће међу њима бити заражени и они који од последица умиру и стичу велике последице. Зато озбиљни епидемиолози моле и апелују – носите барем маске у гужвама и у затвореном, па и на отвореном простору, свуда где се не може успоставити дистанца од 2 метра. Истина је и да када су те мере биле законске, да их ни тада многи нису поштовали, а поготово сада, када је права реткост да видите човека са маском. Ми смо се тим апелима увек придруживали, јер то је најбољи начин да заштитите себе, ближње, а и све друге, од вируса чији 7-ми талас све више надолази, а ми смо у најчешћем случају само посматрачи, који много не можемо да променимо. Нажалост, последице су немерљиве. Ипак, верујемо у одговорност појединаца, који ће ипак нешто учинити. Чувајте се!

Подсећамо и да је коронавирус у Србији од почетка епидемије регистрован код 2.080.389 особа, а забележено је 16.206 смртних случајева, показују подаци са сајта Министраства здравља Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here