Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да би о увођењу најоштријих мера у Србији требало размишљати уколико број новозаражених на дневном нивоу буде до 1.500.

„Немачка је рецимо увела полицијски час у неким покрајинама, Француска, Италија, Словенија, а да ли ћемо ми увести додатне мере, па хоћемо сигурно, према мом мишљењу то је ако пређемо 100 на 100.000 активних случајева“, рекао је Тиодоровић за „Блиц“.

Он је оценио да на основу тренутне епидемиолошке ситуације и броја оболелих у Србији, још увек није тренутак да се уведе полицијски час.

„Ми смо сада још увек на броју који је далеко испод оног који постоји око нас и у Европи јер ми спадамо у три земље које имају најнижу стопу на 100.000 активних случајева, ту су још Естонија, Норвешка и Турска, с су сви остали у далеко већем ризику“, навео је Тиодоровић.

Према његовој процени, у наредних 10 до 15 дана може се очекивати значајан скок броја новозаражених.

„Ако не будемо успели да сузбијемо бахато понашање које се дешава, журке, ноћне изласке и музичке спектакле, можемо очекивати да ће доћи до повећања броја“, додао је Тиодоровић, који је и члан Кризног штаба за сузбијање епидемије вируса корона.

Он је напоменуо да већину новооболелих од вируса корона у Србији чине млади од 20 до 40 година, који болест подносе добро, али да они представљају ризик за све старије у свом окружењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here