Mesto za reklamu
  1. 11. 202.

Због великог броја нових случајева, у немачкој покрајини Саксонији већ је почела корона-зима. Тамошњи становници већ морају да живе са строгим мерама ограничења – извештавају немачки медији, преноси Дојче веле.

То им је већ познато: најпре број нових слчајева короне страховито порасте, а онда следе нове мере ограничења. Па онда још почну да стижу и сви ти новинари из Берлина. А они су од свега тога уморни.

Становници Бауцена (Будишин) су у истој ситуацији као и многи крајем ове, друге године короне. А вирусу је свеједно, он и даље дивља.

У Немачкој је четврти дан заредом забележен рекордан број нових случајева коронавируса, а први пут од почетка пандемије било је више од 50.000 новозаражених у једном дану.

Институт “Роберт Кох” саопштио је да је у последња 24 сата регистровано 50.196 новозаражених, што је нови рекорд. Још јуче је било “свега” 39.676 новозаражених, што је, такође, био рекордан број.

Онај ко дође у Саксонију може да види како би могао да изгледа четврти талас пандемије.

Саксонија тренутно има највећу инциденцију у Немачкој. У округу Бауцен седмодневна инциденција на 100.000 становника тренутно је 648 (стање 10. новембра). То је три пута више од немачког просека. Одељења за интензивну негу су толико оптерећена да се неке операције одлажу. Једна становница тог места каже да је оно што њена ћерка, лекарка, тамо доживљава – страшно.

Влада Саксоније зато уводи нове мере ограничења. Од почетка ове недеље ресторани и музеји смеју унутра да пусте само оне који су вакцинисани или су прележали ковид. То је такозвано “правило 2Г”. Негативан тест више није довољан.

Међутим, не слажу се сви људи на улицама Бауцена с новим мерама. Већина сматра да су оне оправдане, с обзиром на број нових случајева, али неки кажу да је “правило 2Г” у ствари “увођење обавезе вакцинације заобилазним путем”.

“За мене је то уцена одозго”, каже једна млада жена. Она остаје при својој одлуци да се не вакцинише. “Ово је моје тело и ја о њему одлучујем.”

Рамона Херолд је забринута из сасвим другог разлога. Она већ 11 година држи кафић “Енџои” на Марктплацу. Локдаун је прошле године њеном послу нанео огромну штету, а сад поново почињу мере ограничења.

Данас пре подне већ су јој отказали планирано славље поводом крштења детета. Требало је да дође више од тродесет људи. Због “правила 2Г” део гостију, они који нису вакцинисани и нису прележали ковид, више не могу у ресторан. Рамона Хералд очекује да ће јој промент пасти за 50 одсто.

Градоначелник Бауцена Александер Аренс (СПД) има утисак да се строжим мерама жели пре свега повећати притисак на невакцинисане.

У Саксонији је проценат вакцинисаних релативно низак: 57 одсто становника примило је другу дозу, што је око десет процената мање од немачког просека. А невакцинисани посебно често завршавају на одељењима интензивне неге. Према истраживању јавног сервиса МДР, у Саксонији, Тирингији и Саксонији-Анхалт две трећине особа на интензивниој нези је навакцинисано.

Градоначелник верује да само више вакцина може да оконча пандемију, али сумња да ће нове мере навести више људи да се вакцинишу.

“Код људи који су несигурни или код оних који такву одлуку доносе по својој савести, такав притисак је контрапродуктиван”, сматра. Уместо тога морало би, каже, да се размисли како је могуће вратити поверење у државне институције, изгубљено током више година.

“Оваквим акцијама се Бауцену не чини услугу”, оцењује Аренс.

Одлазак у Саксонију показује да људи само желе да пандемија престане. Око тога се сви слажу. Али, око тога како се то може постићи сагласност не постоји. А корона-зима у Немачкој тек је почела .

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here