1. 09. 2019.

Патријарх српски Иринеј боравиће у Будви 27. и 28. септембра, где ће у манастиру Подластва у Грбљу, надомак Будве, бити организовано обележавање 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Невладина организација Црногорски покрет (ЦП) поднела је Врховном државном тужилаштву Црне Горе, кривичну пријаву против НН особе, власника билборда којим се грађани позивају на свечаност.

Та НВО поднела је пријаву због, како су навели, “кривичног дела експлицитног позивања на противуставно отцепљење дела Црне Горе”.

Тим натписом, у коме су одвојено везником и, исписана имена црногорске државе и њенога дела, јасно је истакнуто да организатори Боку Которску не сматрају интегралним делом Црне Горе, што је, додају, кажњиво.

ЦП наводи да се “мржња индиректно распирује према црногорској држави и Црногорцима, који су 1918. године били мета злочиначких похода српске војске, жандармерије и свештенства Српске православне цркве на нашу земљу и слободу”.

ЦП предлаже да се покрене поступак и да се уклоне плакати са билборда, а наводним починиоцима кажњивих дела одреди казна.

Како су извештавали црногорски медији претходних дана, позивајући се на организаторе, централна прослава поводом јубилеја аутокефалности СПЦ и светосавља у Црној Гори и Боки Которској требало би да окупи велики број верника.

На челу организационог одбора налази се митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а осим свештенства манастира, међу члановима одбора је и председник општине Будва Марко Бато Царевић, из опозиционог Демократског фронта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here