Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

На редовној годишњој Скупштини СПКД „Просвјета“ одржаној у просторијама Административног центра Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, усвојене су значајне одлуке, које се тичу будућег рада “Просвјете“. Седницом је руководио председник Друштва проф. Душан Јовановић. Присуствовао је велики број чланова, који су представљали одборе Друштва из матице и дијаспоре.

Скупштини је претходила седница Главног одбора Просвјете. Скупштина је усвојила Извјештај о раду за период април 2017-април 2019, као и врло амбициозан План рада за наредни период. Између осталог, штампање монографија поводом 500 година Горажданске штампарије, као и активности обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве, саопштава Просвјета.

Aкадемик Матија Бећковић је проглашен за почасног члана СПКД Просвјета. Похваљен је рад одбора у Бањој Луци, Београду, Прњавору, Билећи, Теслићу и Брчком. Због изузетног рада одбора у Аустрији, биће додељена Велика повеља Друштва председнику одбора у Аустрији, Срђану Мијалковићу.

Расписан је конкурс за традиционалну књижевну награду Просвјете, Андрићева стаза, која се, на истоименој манифестацији у Вишеграду, већ годинама додељује за књигу приповедака објављену 2018. године на српском језику и ћирилици.

Планирана је интензивна сарадња са хуманитарцем Арно Гујоном и фондацијомСолидарност за Косово у циљу веће помоћи српском народу на Космету.

У циљу ширења мреже одбора Друштва на Главном одбору је донешена одлука да се именују повереници СПКД Просвјета за следећа места: за Источно Ново Сарајево Дејан Мастиловић, за Рогатицу Миленко Јевђевић и за кантон Сарајево Слободан Шоја. Задатак повјереника је да шире идеју Просвјете и да створе услове да се у наведеним местима формирају одбори. Усвојена је информација о раду повереника на формирању одбора Друштва у Штутгарту и у Атини.

Усвојен је закључак Надзорног одбора о незаконитом и нестатутарном понашању појединих чланова Друштва. Просвјета саопштава да су из њеног чланства искључени Слободан Савић и Драго Мастиловић. Слободан Савић је искључен јер ни до данас није предао новоизабраном руководству печат, архиву и просторије Друштва. Драго Мастиловић је искључен јер је покушала да организује фиктивну седницу Скупштине и лажно се представљао као председник Друштва. Обојица су тиме покушали да поделе Друштво и изазову заблуду у јавности и на тај начин наштете угледу и раду Просвјете, у чему нису успели, саопштава Просвјета.

„Српска стварност“ / Просвјета /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here