Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Осим о карактеристикама различитих вакцина, ових дана се спомиње и да нису све намењене истим старосним групама. Екипа РТС-а потражила је објашњење стручњака. “Фајзерову” вакцину тако не могу да приме млађи од 16 година, а “Спутњик” млађи од 18.

Први контингент вакцине “Спутњик” који је стигао у Србију био је, према информацијама произвођача, намењен особама које имају мање од 60 година, а очекује се да ће следећи бити намењен и старијима.

Нова болест и нова вакцина, а код сваке нове вакцине произвођачи се труде да прво покажу колико је безбедна и ефикасна за одрасле.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства, наводи за РТС, да специфичности клиничких испитивања и високе етичке норме, односно захтеви који се постављају када се спроводе истраживања, дефинишу посебне услове када су у питању деца, труднице и друге осетљиве групе становништва.

“Наравно да ће се обавити одређена испитивања перспективно и на овим категоријама, али тренутно документација коју достављају произвођачи како Фајзерове, односно Спутњикове вакцине, није показала да су оне испитане на овим категоријама, па самим тим не могу бити ни коришћене у нашој земљи”, каже Зелић.

“Фајзерову” вакцину тако не могу да приме млађи од 16 година, а “Спутњик” млађи од 18.

Вирусолог Нада Куљић Капулица, изјавила је за РТС, да за децу вакцина мора ипак да се посебно дизајнира, као што је вакцина за грип коју деца могу да добијају.

“Међутим, ту се препоручује да доза вакцине буде мања и то дупло мања, или код грипа постоји варијанта да деца добијају субјунит вакцину – само се узме онај један део вируса на који се стварају антитела, практично пречишћенија вакцина”, објашњава Куљић Капулица.

Са друге стране, код старије популације имуни систем је слабији, спорије реагује.

“Код старијих мора насупрот ове вакцине код деце да се појача антиген вируса да би вакцина била делотворна. То имамо са четворовалентном вакцином код грипа уместо тровалентне, или што се често ради код старијих особа, да се додају различити додаци у вакцини који појачавају имуни одговор, што је неопходно код старијих особа”, наводи Куљић Капулица.

Први контингент вакцине “Спутњик” од 2.400 доза, који је стигао у Србију и одобрен је 31. децембра, био је, према информацијама произвођача, намењен особама које имају мање од 60 година.

Зелић очекује да ће се следећи контигент вакцина примењивати и на старијим пацијентима.

“Наравно, Агенција за лекове ће благовремено обавештавати јавност, а оно што очекујемо приликом регистрације јесте да ова вакцина буде одобрена за све категорије 18 плус”, истиче Зелић.

Најављено је да би ускоро требало да почну испитивања вакцине против ковида за децу.

Како научници кажу, прво ће бити тестирана старија деца, а затим ће се старосна граница спуштати.

Надају се да ће за неколико месеци моћи да кажу да је вакцина безбедна и ефикасна и за децу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here