1. 04. 2021.

Удружење лекара ‘’Уједињени против Ковида’’ је отпочело афирмативну друштвено-корисну кампању у циљу подизања свести о важности вакцинације у Републици Србији у циљу побољшања одзива грађана на вакцинацију. У сарадњи са редитељем Срђаном Драгојевићем и глумцем Милошем Самоловим направили су кратки видео спот са јасном поруком ‘’Вакциниши се’’.

Уколико желимо да се пандемија вирусом корона заврши, кључну улогу има достизање колективног имунитета. Колективни имунитет може да се развије заражавањем или вакцинацијом, и подразумева да 70-85% популације развије имунитет. Како је тежа клиничка слика присутна код 20% заражених вирусом, уколико оставимо да се популација природно прокужи имали бисмо озбиљне последице. У трци са новим сојевима, вакцинација је кључна.

Да би се избегло настајање сојева који превазилазе поствакцинални имунитет, обухват вакцинацијом мора да буде велики и брз. Јединствена ситуација је да Србија има на располагању чак четири вакцине, и то у довољној мери, за сада. Међутим, за успех нису довољне вакцине већ вакцинација, зато је едукација и промоција вакцинације најбитнији аспект. Највећи број људи је резервисан и недовољно информисан о вакцинама да би се одлучио на вакцинацију и знао коју вакцину да изабере.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here