1. 04. 2020.

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј истакао је у посланици да се овај Ускрс дочекује и слави у тешким условима због пандемије корона вируса и да се мора учинити све да се разумеју и подрже напори здравствених, санитарних и државних институција.

“Читав свет је захваћен и угрожен једним вирусом. Да ли ће горди и себични човек данашњице извући икакав закључак из те чињенице? Или ће и даље, без покајања и без љубави, истрајавати на самоубилачком пројекту стварања свог лажног овоземаљског раја у којем нема места ни за Бога ни за човека као боголико, духовно биће”, упитао је патријарх.

Наводећи да се ове године Ускрс дочекује и слави “у невољама у каквима смо га ретко кад у прошлости дочекали и славили”, патријарх је истакао да се у овим временима мора учинити све да се помогне себи и другима и да се разумеју и подрже напори здравствених, санитарних и државних институција.

“Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити. Изнад свега, молимо се Господу Богу да нас избави од ове епидемије и сличних опасности”, истакао је патријарх.

Он је вернике СПЦ позвао да се моле Богу, учествују у Литургији и кају се за своје грехе и воде рачуна о свом здрављу и здрављу других.

“Ово је прилика да добро размислимо сами о себи и о читавом свету. Гле, један вирус је уздрмао и бацио на колена читав свет и довео у опасност здравље и животе милиона људи! ‘Смири се, горди човече’ – поручио је својевремено Достојевски. Његова порука је, рекли бисмо, актуелнија данас него што је била тада када је изречена”, наводи се у посланици.

Патријарх је посланицу завршио традиционалним ускршњим поздравом “Христос Васкрсе”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here