Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Ваљево је уз Београд и Ниш међу највећим жариштима коронавируса због броја заражених. У Ваљеву је више од 500 људи у изолацији. У ишчекивању да ли ће бити најављених пооштерних мера, Ваљевци покушавају да дођу до маски и других заштитних средстава. Ваљево је са 46 заражених у овом тренутку одмах иза Београда.

Здравствене установе функционишу по посебном режиму, отежано имајући у виду да је стотинак здравствених радника и немедицинског особља заражено или у изолацији, у Ваљевској болници, Дому здравља и Заводу за јавно здравље.

И данас редови испред ваљевских апотека. Прве количине маски распродате су брзо.

“У све апотеке су стигле количине која је држава одредила. Продате су у кратком року јер су сви дошли да их купе”, наводи Ивана Јањић, апотекарка.

Ваљевци истичу озбиљност епидемиолпшке ситуације и евентуалног доношења оштријих мера.

“Поштоваћу све мере које су потребне да се стане зарази на пут, само потребне су нам маске и рукавице”, наводи становница Ваљева.

И док све више Ваљеваца долази до маски и у Штабу за вандредне ситуације истичу да је најпотребнија заштитна опрема и средства за дезинфекцију.

Војска Србије допремила је две цистерне натријум-хипоклорита за дезинфекцију. Најваљене су нове количине.

Заводу за Јавно здравље обезбеђене су додатне заштитне униформе. Град је обезбедио одређен број маски за установе.

“Морамо себи предочити све оно што нас чека, али нема места паници и страху. Морамо бити рационални и радити оно што пре свега струка и Влада налажу, наводи др Слободан Гвозденовић, командат Штаба за вандредне ситуације у Ваљеву.

У зависности од развоја епидемиолошке ситуације, која се прати из сата у сат, у Ваљеву се у координацији са државним органима припремају и планирају опсежнији капацитети заштите.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here