Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Путници који у Велику Британију стижу из земаља у којима су активни нови сојеви коронавируса мораће да бораве у карантинским хотелима а боравак у њима коштаће их око 1.750 фунти, најавио је министар здравства Мет Ханкок. Мере, које ступају на снагу у понедељак, односе се на становнике Велике Британије и Ирске који се враћају из 33 земље са црвене листе.

Британски министар здравља објаснио је да се строжа гранична контрола уводи у циљу спречавања ширења нових варијанти коронавируса.

Мере подразумевају хотелски карантин за људе који долазе из 33 ризичне земаље, међу којима се не налази Србија.

Министар здравља Мет Хенкок рекао је да би прекршиоци правила, која ступају на снагу 15. фебруара могли да доспеју у затвор и да добију новчану казну до 10.000 фунти.

Британски и ирски држављани који су у Енглеску стигли из земаља са највећим ризиком, оних на “црвеној листи” попут Јужне Африке, требало би да плате 1.750 фунти и да проведу најмање 10 дана у карантину у хотелу који ће им бити одређен, рекао је Хенкок.

Британска влада је саопштила да је уговорила 16 хотела са 4.600 соба и да ће по потреби обезбедити још места за карантин.

Обавезно дупло тестирање 

Такође у понедјељак ће почети нови режим “појачаног тестирања” за све путнике који долазе у Велику Британију, са два теста потребна током процеса карантина.

Од њих ће се тражити тест после другог и осмог дана десетодневног карантина, било да се налазе у самоизолацији код куће или у хотелу.

“Људи који се оглуше о ова правила излажу нас све ризику,” рекао је Хенкок.

Авиокомпаније и трајектне компаније биће законски обавезне да се увере да су се путници пријавили за нове мере пре него што крену.

Казне за оне који не буду пратили упутства укључују новчану казну од 1.000 фунти за путнике који не ураде обавезан тести 2.000 фунти казне ако се не одазову на други обавезан тест – уз продужење карантина на 14 дана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here