Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић присуствовао је данас уручивању признања за допринос промоцији науке у Србији, које додељује Центар за промоцију науке.

Ружић је честитао добитницима признања, истакавши да је данашња свечаност и прилика да се прослави Дан науке у Србији, који обележавамо 10. јула сваке године, на дан рођења нашег великог научника Николе Тесле.

Он је указао на то да је на овогодишњи Јавни позив Центра за промоцију науке за финансирање пројеката промoције науке пристигло више од 150 пројеката, од којих је изабрано укупно 39 пројеката појединаца и оргганизација, који ће се придружити напорима да се наука приближи грађанима.

Према његовим речима, овај центар већ 11 година припрема садржаје и активности у циљу промоције науке у 15 научних клубова у градовима широм Србије, али и у школама и на другим прикладним местима.

Први потпредседник Владе је навео податак да је од 2011. године до данас укупно одобрено и финансирано 711 пројеката са више од 135 милиона динара, додавши да је, захваљујући овим пројектима, више од два милиона грађана различитих генерација, имало прилику да се приближи науци.

Ружић је истакао да Србија, свесна улоге науке, тежи да научни систем учини подстицајним за научнике и научна истраживања, да подстакне изврсност научних резултата, али и да повеже науку и привреду ради стварања нових производа базираних на научним и иновативним решењима.

Он је подсетио на то да су утврђени стратешки правци, формирани посебни фондови за финансирање истраживања – Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност, као и мрежа научно-технолошких паркова у циљу повезивања науке и привреде.

Годишње издвајамо приближно 900 милиона динара за посебне програме стипендирања младих и надарених научника за научноистраживачки рад, за учешће истраживача на научним скуповима у иностранству, постдокторско усавршавање, набавку научне и стручне литературе из иностранства и слично, напоменуо је Ружић.

Први потпредседник Владе је закључио да су ово системске мере које ће довести до остваривања тежње да Србија још више буде друштво засновано на знању.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here