Mesto za reklamu

26.02.2019.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик данас је, након састанка са надлежним министрима у БиХ у вези са понудом Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ, изјавио да је усаглашена јединствена траса која ће бити формално предложена турским властима.

РТРС преноси наводе бањалучких медија да је Додик рекао да ће та траса бити формално уцртана у карту БиХ у наредним данима како би на Председништву БиХ могли то прихватити као јединствен предлог, након чега ће бити упућен Турској на даље одлучивање.

„Захваљујући напорима свих, усагласали смо да та траса иде од Раче, преко Бијељине, Брчког, од Лончара према Тузли и спушта се према Сарајеву, иде преко Пала, Рогатице, Вишеграда и ту се прави конекција за Горажде“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је додао да ће се све то уклопити у оно што се већ ради у Републици Српској.

„Ово је велики инвестициони подухват. Прелиминарно се говори о три милијарде евра, са неколико десетина тунела, мостова… Било је неопходно да утврдимо јединствену трасу“, навео је Додик.

Он је захвалио министрима што су дали допринос за квалитетан састанак, који је одржан у Седишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

„Уколико траса од Градишке преко Добоја даље према Сарајеву, Вишеграду, Нишу и Србији буде стављена у функцију у профилу ауто-пута, пут од Љубљане до Солуна био би краћи за 200 километара и ту је та развојна шанса. Државе морају да праве путеве јер великим путевима људи долазе, а малим путевима одлазе. Морамо да правимо ауто-путеве“, поручио је Додик.

Он је данас састанак одржао са ресорним министрима из Српске, Федерације БиХ и Савета министара у техничком мандату ради разговора о понуди Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ.

„Српска стварност“ / rs.sputniknews.com /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here