Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Венецијанска комисија поздравила је нови предлог српског Закона о референдуму и народној иницијативи и саопштила да у потпуности или делимично следи већину кључних препорука из претходног хитног мишљења, али је изнела и више нових препорука.

Венецијанска комисија је поздравила иницијативу српских власти за доношење новог Закона о референдуму и народној иницијативи како би се законодавство ускладило са међународним стандардима, наведено је на сајту Комисије.

“Ради стабилности изборног закона, измене закона о референдумима требало би да ступе на снагу пре истека рока од годину дана од усвајања, једино ако су усклађене са стандардима европског изборног наслеђа”, навела је Комисија.

У хитном мишљењу се додаје да “промене треба да буду истински примењиве пре него што буде одржан референдум”.

У Предлогу закона о референдум и народној иницијативи, који је Влада усвојила укида се обавезни цензус за излазак потребног броја гласача као услова за успех референдума.

Председник парламента Ивица Дачић најављује да ће измене Закона до краја новембра бити усвојене, како би се средином јануара наредне године спровео референдум о промени Устава.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here