Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

Црногорска полиција, која је јутрос покушала да опколи острво код Тивта на којем се налази крстионица, повукла се због великог броја верника који су се окупили како би спречили најављено рушење, јавила је РТЦГ.

Рушење крстионице “Суза Његошева” у власништву митрополије црногорско-приморске, није обављено, јер је велики број верника са свештенством држао молебан и опколио грађевину чије рушење је требало да буде обављено јутрос.

Верници окупљени око крстионице

Од девет часова у крстионици архијерејску литургију служи епископ диоклијски Методије са свештенством.

Литургији присуствује велики број верника, међу којима су посланик ДФ-а Милун Зоговић, председник Праве Црне Горе Марко Милачић, потпредседник Општине Херцег Нови Милош Коњевић, председница СО Котор Драгица Перовић, одборници тиватске, которске, херцегновске и будванске општине.

Раније јутрос, на Фејсбук страници Манастира Михољска превлака објављено је да је острво на којем се налази крстионица полиција опколила са копна и са мора.

“У току је полицијско опкољавање Превлаке. Најављено у 9.00, а дошли су преварно у 4.35 часова, са угашеним светлима са мора, покушавши да тајно и нечујно опколе Крстионицу у којој се мноштво народа молило и учествовало на служби Божијој”, наведено је на Фејсбук страници.

Свештеник је, како се истиче, позвао полицајце да се повуку и пођу кућама “и загрле своју децу како би били поносни на очеве који нису направили безумље и послушали наређење да руше светињу”. Ноћас су звонила и манастирска звона која су позивала вернике на отпор молитвом.

Током мирног окупљања, верници су донели службеницима полиције кафу и чај, а они су се око 7.30 повукли јер се нису стекли услови за рушење.

Митрополија: Не бежимо од тога да платимо закуп

Начелник Центра безбедности Херцег Нови Горан Банићевић и начелник ОБ Тиват Драган Контић разговарали су јутрос са свештеником Михајлом Бацковићем, тражећи да се верници повуку, како би се приступило рушењу.

Бацковић им је, како преноси Радио Тиват, саопштио да је Митрополија црногорско-приморска више пута нудила држави да плати закуп понте.

“Крстионица је у зони Морског добра, али је део манастира, односно изграђена је на постојећој понти која је предвиђена за крштења и, што је најважније, није нико презиђивао море, како то раде многи око нас, није нико заузимао морски простор. Једноставно смо на постојећој понти направили црквицу од 11 квадрата и опет понављам, не бежимо од тога да платимо закуп те понте”, истакао је Бацковић.

Министарство одрживог развоја и туризма наложило је раније Митрополији црногорско-приморској да уклони објекат, али они то нису урадили у предвиђеном року.

У складу са законом, Министарство је по огласу ангажовало “треће лице” да то учини.

„Српска стварност“ / РТЦГ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here