Mesto za reklamu

10.09.2019.

Српски члан Централне изборне комисије Стеван Веселиновић напустио је ову институцију због, како наводи, кршења закона и доношења незаконите одлуке.

   Веселиновић наводи да је на последњој седници Централна изборна комисија донела административно упутство за све бирачке одборе којим се крше закон и изборна правила која је ЦИК дужан да спроводи.

“Прекршен је члан 90. закона о изборима и члан 16. изборног правила 09/2013 где се јасно каже да се за гласање као начин идентификације бирача користе сва важећа документа, са изузетком возачке дозволе која мора бити издата на Косову. Тако је било на свим претходним изборима и сада је неко одлучио да донесе другачију одлуку, одлуку која је политичка и незаконита, да забрани коришћење дозвољених докумената и да сва документа за идентификацију морају бити издата на Косову”, наводи Веселиновић у саопштењу за медије.

Он сматра да је оваква одлука ЦИК-а незаконита и директно уперена против српског народа на Косову. Како наводи, “има за циљ да онемогући што већем броју Срба са правом гласа да изразе своју вољу и бирају своје представнике”.

“Напомињем да је од суштинског значаја да се закони и изборна правила морају поштовати како би се ванредни избори спровели у складу са законом и у фер атмосфери. Овом одлуком је ЦИК то директно онемогућио”.

Веселиновић сматра да је апсолутно противзаконито да Централна изборна комисија доноси одлуке којима се у току изборног процеса мењају изборне регулативе и додао да је ЦИК потпуно исполитизована институција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here