Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи предложио је да такса косовске владе на српске и босанскохерцеговачке производе буде обустављена на 120 дана, како би се у том времену створили конкретни услови за њено укидање.

Кадри Весељи је овај предлог објавио на свом Фејсбук профилу, наводећи да га је предочио прошле недеље и америчком амбасадору Филипу Коснету, на састанку којем је присуствовао и Рамуш Харадинај.

Весељи упозорава да би, у случају да у 120 дана не буде радикалне промене у понашању Србије и Босне и Херцеговине, такса била враћена, а аутоматски би биле уведене и друге мере уз пуни реципроцитет.

“Верујем да је ово разумна одлука која чува достојанство земље, потврђује легитимност одлуке о 100 одсто пореза, али и балансира између стратешких интереса Косова, одржавања и интензивирања односа са нашим главним партнерима, САД и ЕУ. Мој став је да порез треба да остане права одлука Републике Косово, али привремена суспензија, у трајању од само 120 дана, треба да се спроведе као мера поверења према САД и ЕУ”, навео је Весељи.

Он наводи да дијалог као процес, може и треба да се одвија у облику и распореду који је дефинисан у складу са западним партнерима.

Весељи наводи да ако дијалог не резултира споразумима који су прихватљиви за Приштину, косовска влада ће вратити 100 одсто пореза и предузети додатне мере како би успоставила пуни реципроцитет и тако заштитила своје политичке и економске интересе.

„Српска стварност“ / Фејсбук, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here