Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Данас, 6. октобра почиње 51. БЕМУС и трајаће до 19. октобра са програмом на неколико популарних локација у Београду.

Слоган је Класика данас више него икад!, а на БЕМУС-у ове године певаће једна од највећих оперских дива данашњице, Анђела Георгију. Поред ње, наступаће Душко Гојковић, Стјепко Гут, кинеско пијанистичко чудо Ниуа Ниуа, хор РТС-а, виолончелисткиња Натали Клајн, виолиниста Дмитриј Синковски…

Свечано отварање фестивала је у Великој дворани Коларчеве задужбине, на коме наступају оперске звезде Анђела Георгију и Чарлс Кастроново уз оркестар РТС.

Фестивал се преселио из Сава центра у Коларчеву задужбину. Разлог томе је тај да и поред гламура који нуди Велика дворана СЦ, Коларац ипак даје посебне техничке услове за одржавање тако специфичног догађаја и обезбеђује публици интимнији контакт са извођачима, а ослушкивале су се и сугестије, молбе љубитеља музике и вокалне уметности.

Ушли смо заправо у других педесет година живота БЕМУС -а, и да ми немамо фестивал значајнији и утемељенији у музичкој култури од овог – рекао је уметнички директор Фестивала Бојан Суђић. Он је лично пратио радове претходних селектора, развој фестивала, мишљења и споља и изнутра, све концерте који су били уклопљени мање или више у целину, сва оспоравања, кризе – озбиљно их узимајући у обзир. Истакао је да му је важно било да 51. Бемус у себе утка искуства претходних фестивала, да се избегне тенденција која код нас постоји, а то је да се историја мери од нас, већ да се ранији рад и искуства претходника такође уважавају посебно када је реч о фестивалу са дугачком традицијом. Сав тај гламур великих уметника који су на Бемусу наступали, треба узимати се у обзир, као и препознавање од јавности и структура које су Бемус подржавале, а задржава се визија једног живог фестивала, који није музички експонат, већ на многе начине одговара потребама овог времена, креира нове комуникације и нове публике, што нам је свима задатак. Он сматра и да сваки од уметника заслужује посебну конференцију за новинаре, јер су то све значајне биографије.

На Бемусу ће између осталих познатих уметника из света натупити и планетарно позната виолинисткиња Ванеса Меј која наступа 10. октобра у Сава центру, у оквиру 51. БЕМУС-а, уз пратњу камерног ансамбла.

Ванеса Меј је још као тинејџерка стекла славу оригиналним спојем класичне и популарне музике.
Након десетина албума продатих у вишемилионским тиражима и тријумфалних наступа широм света, славе је као пионира кросовера уметничке и популарне музике.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here