Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је вечерас да насиље које се у суботу, 16. марта, догодило упадом демонстраната на Радио-телевизију Србије (РТС) не сме да се понови.

Брнабић је гостујући у емисији “Око” на РТС оценила да су мирни протести тим упадом завршени и поручила да насиље никако не сме да се релативизује.

Премијерка је рекла да је Србија демократско и пристојно друштво и да власт ничим није изазвала радикализацију протеста.

Она је навела да и даље има “горак укус у устима” због упада демонстранта у РТС на челу са појединим лидерима Савеза за Србију.

Невероватно је оно што смо видели, вандалски чин насиља против сваке могуће слободе медија, истакла је она и додала да је њено гостовање на јавном сервису уједно и њен начин подршке РТС-у и запосленима.

Према њеним речима, власт је дозвољавала мирне протесте, јер је то једно од основних демократских, људских права, да се изрази неслагање и да је то у реду до тренутка када је прешло у насиље.

Премијерка сматра да је већина грађана Србије против насиља и да не подржава насилни упад на РТС, као ни претње медијима и ношење моторне тестере по ходницима.

Свакако мислим да највећи део Србије једногласно осудио овакав вандалски чин насиља, рекла је премијерка.

Она је напоменула и да ће увек разговарати с људима са којима се не слаже, јер верује да је најбоље решење да се објасне ставови и логика Владе Србије и да се чује мишљење друге стране.

Премијерка је указала на то да ту не сврстава људе који само причају о слободи медија, којима су пуна уста слободе медија, као што су то неки од лидера Савеза за Србију, а који су показали шта за њих значи слобода медија тиме што насилно упадају и разваљују врата на РТС-у и прете новинарима.

Брнабић је говорећи о односима Београда и Приштине, рекла да укидање такси није на видику.

Не видим да Приштина размишља о томе да поступа конструктивно, у складу са временом у коме живимо. Приштина покушава да заоштрава даље ситуацију и да се што више одмакне од дијалога, оценила је Брнабић.

Она је истакла да немачко-француска иницијатива која се спомиње, треба да буде усмерена ка укидању такси, јер ће Београд тек онда наставити дијалог.

Иако су сви једногласно осудили увођење такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, само је Вашингтон учинио и корак више. Они су ускратили визе за лидере из Приштине, они су једини направили потез да суспендују неку другу врсту сарадње са службама безбедности, једини који су учинили нешто осим декларативног позивања Приштине да укине таксе, нагласила је она.

Према њеним речима, односи са Приштином за сада нису утицали на инвеститоре, а то је захваљујући одговору Србије која није узвратила контрамерама, већ се труди да одржи стабилност.

Када је у питању привредни раст, премијерка је рекла да је забележена мања производња “Фијата”, али да Железара у  Смедерву није смањила производњу.

Она је објаснила да успорава раст и европска привреда, између осталог и немачка и италијанска привреда, које су главни партнери Србије.

На констатацију да ЕПС није спровео све структурне реформе, премијерка је рекла да су неке реформе ЕПС-а покренуте, али да има још много посла и да се на томе ради са ММФ-ом.

Брнабић је напоменула да Србија има суфицит у буџету, као и да пада јавни дуг.

У сваком случају делује да нема проблема са даљим повећањем пензија и плата, морамо да будемо опрезни и да то не угрози фискалну стабилност, али верујем да ћемо и ове године моћи да подигнемо и пензије и плате, закључила је Брнабић.

Српска стварност“ / rts.rs /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here