1. 05. 2020.

Известилац за КиМ у Европском парламенту Виола фон Крамон поновила је данас да је размена територија између Београда и Приштине неприхватљива, али и позвала све странке да поштују одлуку Уставног суда о декрету Хашима Тачија којим је мандат за формирање владе дао функционеру ДСК Авдулаху Хотију.

Фон Крамон је за Дојче веле рекла да размена територија не би решила ниједан од постојећих проблема, не би донела већу стабилност и не би била у интересу већине грађана.

“То би чак поставило веома штетан преседан”, истакла је Фон Крамон, преноси Косово онлајн.

Она је додала да би, ко год је за ту идеју, требало то јавно и да каже.

“Након тога могли бисмо изнети много аргумената зашто би то дестабилизовало регион, а не донело мир. Међутим, са становишта ЕУ, било би занимљиво сазнати је ли та такозвана студија плаћена средствима ЕУ. Да је то случај, био би то скандал. Ми ћемо то истражити “, рекла је Виола фон Крамон.

Према њеним речима, једно од важнијих неслагања одлазећег премијера Аљбина Куртрија и председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија управо је био њихови односом према Београду.

Након одлуке Уставног суда у Приштини да је декрет Тачија о мандату Хотију у складу са Уставом, каже да све странке морају поштовати ту одлуку, да је то сада најважнија ствар и да ту нема алтернативе, уз оцену да Устав оставља пуно простора заразличита тумачења те да разуме и зашто су многи незадовољни.

Међутим, додала је, владавина закона такође значи прихватање одлуке суда, било да вам се свиђа или не.

Како је рекла, на Хотију је сада да направи већину у парламенту и формира стабилну владу.

“Као члан Европског парламента могу рећи да они који желе промене у политичком пејзажу морају да га постигну гласачком кутијом, а не на улицама. На следећим изборима надамо се да ће победити странке које ће коначно укинути простор за тумачење устава, који политички актери на Косову* стално користе. Грађани имају право на кохерентан устав”, поручила је она.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here