Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Не можемо да кажемо да је коронавирусу одзвонило, али да смо прешли бар добар део пута, свакако да јесмо, каже за РТС вирусолог Миланко Шеклер.

Миланко Шеклер  у разговору за РТС, истиче да се не може рећи да је коронавирусу одзвонило, али да нас од омикрона штити вакцинација. Ипак, о четвртој дози, не треба размишљати – осим за оне који су оштећеног имунолошког стања, као што су онколошки пацијенти и веома старе особе.

Др  Шеклер каже да је омикрон добара најава и увертира за окончање пандемије, али да не треба да буде опуштања у даљем спровођењу вакцинације, јер вакцинација је једино решење.

Додаје и да су у државама са високим процентом вакцинисаних смртност и хоспитализација толико ниски, да се стање не може поредити са претходним таласом.

“Седам пута мање је умрло људи у овом таласу омикрона него од претходне делте”, каже Шеклер.

Говорећи о томе што неке државе попуштају а неке пооштравају мере због омикрона, напоменуо је да ни у Јужној Африци, где се омикрон први пут појавио, нису доносили никакве посебне мере са појавом овог соја.

Говорећи о подсојевима омикрона, вирусолог је напоменуо да постоје три подврсте а да је једна доминантна. Међутим, поручује, свеједно је од које подврсте ће неко оболети јер се оне међусобно битно не разликују, вакцина штити исто од сваке.

“Сада се у пар земаља појавио скок броја случајева оболелих од варијанте број два, поготово у Данској, и онда Норвешкој, Великој Британији, Шведској, укупно у четрдесетак земаља света. Занимљиво је да је први случај ове варијанте регистрован на Филипинима, а тог варијетета данас тамо нема и ретко се бележи”, рекао је Шеклер.

Напомиње да би они који још нису вакцинисани требало да се распитају у свом окружењу и да сами увиде да вакцинисани прођу са далеко блажом клиничком сликом од невакцинисаних.

Упитан о четвртој дози вакцине, вирусолог каже да не треба размишљати о четвртој дози.

“Не ишчекујем четврту дозу. Могуће је само за оне који су оштећеног имуног статуса, за онколошке пацијенте, за јако старе особе, за оне који нису имали јак имуни одговор на претходне три вакцине… За општу популацију људи не може и не треба да размишљамо о четвртој дози. По мом мишљењу, уз ове три дозе и уз овакво прокужавање са омикорном, не треба размишљати у том правцу и мала је вероватноћа да ће до тога доћи”, нагласио је Шеклер.

Истиче и да је сада сезона респираторних болести, те да, поред коронавируса, прете и други вируси и бактеријске болести.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here