Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Руски сенатор и председник Комитета Државне думе за односе са иностранством Алексеј Пушков прокоментарисао је видео-снимак на којем је приказан белоруски председник Александар Лкашенко са аутоматском пушком у рукама, рекавши да изгледа одлучно, али и да није било потребе за таквом мером.

„Изгледа одлучно, али је сцена мрачна. Да ли је било потребно да дође до тога?“, написао је Пушков на свом Телеграм-каналу.

Сенатор је додао да „није било околности више силе“, изражавајући мишљење да је „дошло до грубих грешака у политици“.

Раније је Председник Белорусије стигао хеликоптером у своју резиденцију у Минску, испред које се одржавао протест опозиције.

Објављен је видео Лукашенка који је у рукама носио аутоматску пушку, док је на себи имао панцир.

​Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here