29 01. 2020.

Високи савет судства саопштио је данас да изражава озбиљну забринутост због понашања и изјава високих државних функционера, којима се у јавности ствара неповерење у правосуђе и руши ауторитет суда и судија.

“Тиме се подрива Уставом загарантована подела власти, као темељни основ правне државе. ВСС подсећа да су сви државни органи и функционери дужни да својим поступањем и понашањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и суда, као и да им је забрањено коришћење јавног положаја и јавно иступање којим се утиче на ток и исход судског поступка”, каже се у саопштењу.

ВСС подсећа да је недопустиво пре правноснажног окончања судског поступка било кога јавно оглашавати кривим или јавно проглашавати невиним, а такође је недопустиво јавно прозивати судије за правни став изражен у правноснажној судској одлуци.

“Такође, забрињавају изјаве појединих народних посланика којима се доводи у питање право судија на слободу мишљења, изражавања и удруживања. Када се наведено повеже са најавом увођења ‘екстерне контроле судске власти’, може се закључити да је на делу намера да се судству одузму атрибути равноправне гране власти”, стоји у саопштењу уз подсећање да је Предлогом Стратегије развоја правосуђа за период од 2019-2024. године, као општи циљ дефинисано даље јачање правне државе, јачање независности правосуђа и подизање нивоа поверења у правосудни систем.

Високи савет судства је независан и самосталан орган који обезбеђује и гарантује независност и самосталност судова и судија. Има 11 чланова, а . саставу су председник Врховног касационог суда, министар надлежан за правосуђе и председник надлежног одбора Народне скупштине, као чланови по положају и осам изборних чланова које бира Народна скупштина, у складу са законом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here