Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обишли су данас радове на изградњи Научно-технолошког парка Ниш, а потом посетили и Стартап центар у овом граду.

Брнабић је том приликом положила и камен темељац за изградњу вишенаменске лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу, која ће створити услове за рад истраживача, а реч је о пројекту укупне вредности 6,7 милиона евра.

Она је подсетила на то да је пројекат за изградњу ламеле постојао од 1975. године, и да су биле потребне 43 године за његову реализацију.

Премијерка је најавила да ће Научно-технолошки парк бити отворен у фебруару следеће године, а предвиђено је и отварање студентског дома, Електронског факултета и вишенаменске лабораторијске ламеле.

Брнабић је, наводећи да је држава у сарадњи са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) започела циклус “инвестиција у будућност”, рекла да се то најбоље види у Нишу.

Такође, како је додала, велики посао је урађен и у путној инфрастуктури како би се привредницима олакшало пословање, а грађанима омогућио бољи живот.

Ниш ће поново постати центар електронске индустрије и град напредних технологија. Биће један од центара нове, конкурентније Србије, која ће бити победник у 21. веку, закључила је премијерка.

Шарчевић је том приликом истакао да се спроводи свеобухватна реформа образовања у Србији и да је један од циљева тог министарства интернационализација образовања.

Он је рекао да је то начин да високо образовање почне да зарађује, да се још подигне углед земље и покрене нови инвестициони циклус, уз оцену да ће то допринети да млади, нарочито они најобразованији, остану у Србији.

Циљ је да се врати слава високом образовању Србије од пре 30 година, када је у нашој земљи било на десетине хиљада страних студената, навео је министар, нагласивши да наши универзитети имају капацитете за то.

Према његовим речима, намера је да се настави улагање у инфраструктуру образовних и научних институција, што показује да је образовање у Србији у експанзији.

Обнављамо основне и средње школе и уводимо нове смерове. Изузетно је добро то што у Нишу деца показују све веће интересовање за математику, информатику, физику. Тамошње гимназије интензивно напредују и једне су од бољих, подвукао је министар.

Он је похвалио и свеобухватни напредак Нишког универзитета, који је један од стубова високог образовања Србије.

Декан Електронског факултета у Нишу Драган Манчић истакао је да је данас велики дан за тај факултет и академску заједницу у целини.

Према његовим речима, изградња ламеле има велики значај не само за Ниш, већ и за целу Србију, јер се ствара амбијент за рад истраживача у областима које су важне за развој привреде и друштва.

Један од циљева који желимо да остваримо јесте стварање услова за реализацију академског дуалног образовања, поручио је Манчић.

Овом догађају присуствовали су и градоначелник Ниша Дарко Булатовић и шефица представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Негре је указала на то да је пројекат изградње вишенаменске лабораторијске ламеле део већег свеобухватног улагања у науку којe је држава Србија покренула, а вреднo je 420 милиона евра.

Ми смо спремни да држави помогнемо да студентима створи најбоље услове за развој, и у складу са тим учешће Европске инвестиционе банке у тим улагањима износи 200 милиона евра, прецизирала је она.

Србија је, како је нагласила, уштедела 30 милиона тиме што користи као позајмицу средства Европске инвестиционе банке, а не средства комерцијалних банака.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here