1. 03. 2020.

Влада Србије апеловала је на све лекаре и медицинске раднике, укључујући и медицинске сестре, да се врате у земљу и помогну у борби против коронавируса у Србији.

Програм “Тачка повратка”, у сарадњи са Министарством спољних послова Владе Републике Србије и дипломатско-конзуларним представништвима Србије и уз подршку Програма УН за развој (УНДП), позива слободне медицинске раднике и раднице у иностранству да се пријаве уколико су спремни да се, ако устреба, привремено врате у земљу и својим знањем, искуством и вештинама помогну у борби са епидемијом коронавируса у Србији.

Услед растућег притиска на здравствени систем, у жељи да се на време припремимо и подржимо борбу за очување живота и здравља грађана Србије, позивамо све слободне здравствене раднике и раднице, лекаре, медицинске сестре, медицинске техничаре и друге здравствене стручњаке који се налазе у иностранству, да доставе информације о својој расположивости, као и конкретном стручном знању и искуству.

Ове информације користиће се ради евиденције капацитета, успостављања сарадње и потенцијалног конкретног волонтерског ангажмана у обезбеђивању помоћи најугроженијим грађанима у најкраћем могућем року.

Влада Републике Србије, Програм “Тачка повратка” и УНДП позивају све који желе да одговоре на овај позив да то учине попуњавањем онлајн обрасца на адреси https://tackapovratka.rs/

Унапред се захваљујемо на вашој помоћи у ширењу овог позива како бисмо у што краћем времену досегли што већи број наших стручњака у дијаспори!

Контакт особа је Иван Бркљач, директор програма за циркуларне миграције – Тачка повратка“, а можете га контактирати путем мејла medicina@tackapovratka.rs или телефона +381 11 3050 540 и +381 60 6969 138.

О програму за циркуларне миграције „Тачка повратка“:

„Тачка повратка“ је платформа чија је мисија да српској дијаспори пружи информације о свим начинима ступања у контакт са Србијом, те могућностима за пружање помоћи као и циркулацији информација за појединце који желе да се врате у земљу.

Влада је у међувремену одобрила повећање плата за десет одсто свим здравственим радницима.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је раније данас да ће лекари који су до сада волонтирали у здравственим установама, њих 568, и 734 медицинске сестре добити стални посао и улазе у здравсртвени систем Србије. Лончар је за ТВ Прва рекао да су неки од њих уговоре већ добили у петак, а да ће остали уговоре, који ће бити на неодређено, добити у понедељак.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here