Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић поручио је данас да је Србија одабрала пут иновационог раста и јасно ставила до знања да своју индустрију и економију жели да дигитално трансформише.

Поповић је на Четвртом међународном форуму о сарадњи који се одржава на Златибору истакао да је за изградњу иновационог екосистема и подршку компанијама ове године обезбеђен пет пута већи буџет, а да ће у идућој години средства за те намене бити још већа.

Он је указао на то да се у научно-технолошке паркове улаже више од 70 хиљада евра, да је предвиђено покретање нових регионалних иновационих стартап центара, биће настављен програм подршке женском иновационом предузетништву, а као нови програм биће уведена и подршка у иновационом развоју локалиних самоуправа кроз “smart city” и “safe city”.

Желимо да у Србији применимо нову индустријску политику Европе која има четири стуба: технологије, финансије, тржиште и људске ресурсе. Инжењери представљају ресурс на којем Србија планира свој будући индустријски развој и нову генерацију фабрика у којима ће заједно радити паметни роботи и интелигентне машине, навео је он.

Министар је указао на то да је директор за међународни развој Гугла Кевин О’Тул приликом посете похвалио Србију као лидера у свету по броју програмера по глави становника.

Тај потенцијал морамо да искорстимо, не само како би наша деца радила за плате у великим ИТ компанијама, већ како би покретала своје технолошке стартапове који ће давати иновационе услуге корпорацијама и бити носиоци процеса дигиталне трансформације наше индустирије, истакао је Поповић.

Министар је напоменуо да кабинет који води од самог почетка ради на програмима дигитализације и роботизације индустрије, на програмима који, полазећи од економских, културолошких и историјских специфичности Србије, треба да обезбеде да концепти као што је индустрија 4.0, ефективно и на дугорочно одрживим основама буду примењени у Србији.

Он је објаснио да је са индустријом 4.0 достигнут највиши степен аутоматизације процеса и размене података индустријских постројења и да иновационе технологије које су омогућиле такву примену могу да се развијају у развојним центрима и фабрикама у Србији.

Поповић је оценио и да је наша земља на добром путу јер је Европска иновациона ранг листа показала да је Србија за само годину дана знатно напредовала и да заузима позицију у средни табеле, чак испред осам земаља ЕУ.

Министар је позвао учеснике Међународног форума о сарадњи на прву велику регионалну конференцију о иновацијама “Inovation talk”, која ће бити одржана 29. новембра у београдској Комбанк дворани.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here