Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници најновије одлуке које се односе на спречавање ширења Ковида-19.

Обуставља се градски превоз на територији Републике Србије. Та одлука ступа на снагу вечерас, од 20 часова, и не односи се на такси превоз, путничка возила (сопствени превоз) и превоз за запослене.

За све грађане који време трајања ванредног стања морају да раде или не могу да раде од куће, биће организован превоз, о чему ће бити накнадно обавештени.

Изузетак од забране градског превоза могућ је искључиво на основу посебне дозволе.

Забрана кретања од 20 часова до 5 часова ујутру свакога дана, измењена је за дан недељу, тако да грађани старији од 65 година могу напуштати своје домове од 3 до 8 часова ујутру, ради куповине намирница у самопослугама или лекова у апотекама.

Забрана боравка у парковима 

Списак продавница којe ће радити недељом у том периоду јавно је доступан на сајту www.covid-19.rs као и на сајту Владе Републике Србије.

За све особе млађе од 65 година, период забране кретања мења се за суботу када ће кретање бити забрањено од 20.00 до 3 часа ујутру.

Такође, забрањује се рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека.

Забрањује се боравак у свим парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт, вечерас од 20 часова.

Забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од пет особа.

Што се тиче угоститељских објеката, донета је одлука о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића.

Забрана конзумације хране у ресторанима 

То не подразмева затварање угоститељских објеката, већ се угоститељима забрањује да своју делатност врше тако што би корисници услуга купљену храну и пиће конзумирали у самом објекту или у башти угоститељског објекта.

То значи да грађанин може купити храну и пиће да однесе, али не може да купљену храну и пиће конзумира за столом или шанком у самом угоститељском објекту или у башти угоститељског објекта.

Уколико угоститељ жели да врши своју делатност за време трајања ванредног стања, неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће на адресу или да организује шалтер преко кога би се продавала храна и пиће без уласка у сам угоститељски објекат. При томе радници у угоститељком објекту морају да буду опремљени одговарајућом хигијенско-техничком опремом за спречавање ширења заразне болести.

Суштина Одлуке је да се забрани улазак грађана у угоститељске објекте и баште угоститељских објеката, с циљем да се заштите од Ковида-19.

Стога се ова одлука не односи само на ресторане и кафиће, већ и на друге предузетнике (кладионице, ауто-перионице, играонице) који су корисницима својих услуга омогућавали да за столом или шанком конзумирају храну и пиће коју купују или добијају бесплатно.

Све усвојене мере у претходном периоду, имају за циљ искључиво очување вашег живота и здравља, али Влада у овој борби не може победити сама већ нам је неопходна сарадња са свим грађанима и њихова највећа могућа дисциплина.

Влада још једном апелује на све грађане, да се најстроже придржавају свих мера које је Влада донела како “бисмо из ове битке, сви заједно, изашли као победници”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here