Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Владa Републике Србије усвојила је данас нове мере које је Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 предложио на јучерашњој седници, а које ће ступити на снагу у недељу, 20. децембра.

Нове мере односе се на улазак како домаћих, тако и страних држављана у нашу земљу. Имајући у виду новогодишње и божићне празнике, од којих нас дели још мало времена, очекује се традиционално већа фреквенција људи на свим граничним прелазима.

У циљу спречавања ширења коронавируса, раног откривања заражених особа и заштите здравља свих становника Србије, Влада је усвојила следеће мере:

Улазак у Србију биће дозвољен само уз негативан PCR тест, не старији од 48 часова. Држављани Србије који не поседују негативан PCR тест морају бити у кућној изолацији 10 дана. Они се могу тестирати у Србији и уколико њихов PCR тест буде негативан, више неће бити у обавези да буду у кућној изолацији.

Цена тестирања на лични захтев за стране држављане од данас износи 18.000 динара, док је за држављане Србије цена до краја године непромењена и она износи 6.000 динара. Од 1. јануара 2021. године, цена тестирања на лични захтев за домаће држављане износиће 9.000 динара.

Влада Србије апелује на све грађане који желе да се тестирају на лични захтев да заказивање тестирања обаве искључиво електронским путем. У складу са повећаним бројем тестирања на лични захтев, које се очекује у наредним недељама, електронско заказивање је од драгоцене помоћи како би се избегле гужве и редови испред ковид амбуланти и спречио ризик од потенцијалног заражавања грађана.

Грађани, страни држављани са одобреним боравком у нашој земљи, као и страни држављани без одобреног боравишта (туристи), могу на једноставан и брз начин да закажу термин у некој од 26 лабораторија у 23 града и општине у Србији на адреси еУправе – https://euprava.gov.rs/usluge/6096 .

Да би се користила услуга еЗаказивање за PCR тестирање на лични захтев, није потребно да се грађани региструју на порталу еУправа. Потврду да сте успешно заказали термин добијате на имејл који сте навели, као и СМС поруку.

Влада Србије још једном апелује на све грађане Србије да буду одговорни и да воде рачуна о свом и здрављу својих најмилијих. Поштовање превентивних мера и даље остаје једини сигуран и доказан начин заштите од коронавируса.

Ношење маске у затвореним просторима, одржавање раздаљине, као и редовна хигијена руку и дезинфекција простора, од кључног су значаја за све нас и једини пут до очувања нашег здравља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here