Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Одлуку о висини минималне цене рада за период јануар–децембар 2020. године у износу од 172,54 динара (нето) по радном сату. Након повећања од 11,1 одсто, минимална месечна зарада износиће 30.022 динара, у односу на досадашњи износ од 27.022 динара.

Ово најзначајније повећање до сада, које ће важити од 1. јануара наредне године, уз планире пореске олакшице за послодавце, утицаће на побољшање животног стандарда грађана и привреду земље.

На седници је утврђен Предлог закона о потврђивању Маракешког уговора за омогућавање приступа објављеним делима од стране лица која су слепа, слабовида или на други начин онемогућена да користе штампане материјале.

Маракешки уговор први је међународни уговор из области ауторског права, који јасно наглашава значај људских права, омогућава да се повећа број дела у приступачном формату, као што је Брајева азбука, што слепим и слабовидим лицима пружа могућност за лични и професионални развој и напредовање. Тиме стичу економску самосталност, могућност да се запосле, што посредно доводи до смањења сиромаштва у друштву.

На седници је донета одлука да статус споменика културе добију зграда Гимназије у Чачку, кућа Јосифа Шојата у Београду и зграда „Хемпро“ на Теразијама у Београду.

Национално спортско признање додељено је одбојкашици Маји Икодиновић (рођеној Огњеновић) за освојену бронзану медаљу на Светском првенству у одбојци одржаном 2006. године у Јапану.

Чланицама женске одбојкашке репрезентације Србије за освојену златну медаљу на Европском првенству у одбојци одржаном у Мађарској, Словачкој, Пољској и Турској од 23. августа до 8. септембра 2019. године, додељена је новчана награда од по 20.000 евра у динарској противвредности. Исти износ припао је и њиховом тренеру Зорану Терзићу.

Спортистима у дисциплини-Кошарка 3 на 3 Марку Савићу, Данилу Мијатовићу, Дејану Мајсторовићу и Душану Домовићу Булуту за освојену златну медаљу на Европском првенству одржаном у Мађарској од 30. августа до 1. септембра 2019. године, Влада је доделила награду у износу од по 20.000 евра у динарској противвредности. Исти износ за освојену медаљу, добио је и њихов тренер Горан Војкић.

На седници су усвојене измене Уредбе о националним спортским признањима и новчаним наградама. Повећањем износа новчаних награда за спортисте и тренере, Влада жели да истакне важност врхунских резултата и освајања медаља на најзначајнијим такмичењима – Олимпијским играма, Параолимпијским играма и Шаховској олимпијади.

Усвојеним изменама износ за освојену златну медаљу на овим такмичењима подигнут је на 50.000 евра у динарској противвредности, за сребрну на 45, а за бронзану на 35.000 евра у динарској противвредности.

Уједно су изједначени износи за појединачне и екипне спортове, а све у циљу да се подстакне постизање бољих резултата и освајање већег броја златних, сребрних и бронзаних медаља на следећим Олимпијским играма, Параолимпијским играма и Шаховској олимпијади.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here