Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францимa, којим је предвиђено да се преостали део дуга корисника кредита у тој валути конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто.

Предложеним законом ће приближно 16.800 грађана који су задужени у швајцарским францима имати могућност да реше овај финансијски проблем, без обзира на висину дуга.

Предвиђено је да каматна стопа не може бити већа од 3,4 одсто плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од четири одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора. Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са њом закључи уговор о конверзији.

Чланови Владе усвојили су и Предлог закона о допуни Закона о буџетском систему, којим се изједначавају висине плата запослених у предшколским установама са платама запослених у основном образовању и васпитању.

Након усвајања предложеног закона по хитном поступку, запослени у предшколским установима имаће од маја већу плату за девет одсто у односу на плату из децембра 2018. године (уместо досадашњих седам одсто) која се исплаћује у јуну ове године.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here