Mesto za reklamu

20.03.2019.

Потпредседник хуманитарне организације „28. јун“ Мило Дубак одржао је говор у Уједињеним Нацијама у Женеви где је оштро осудио противзаконито НАТО бомбардовање Југославије, истичући да се он од осталих говорника разликује по томе што је „једини говорник који долази из земље која је фактички саму себе бомбардовала“.

На 40. заседању савета за људска права где се разговарало о расизму, дискриминацији и ксенофобији, говор Дупка изазвао је бурне реакције након што је истакао апсурдну позицију Црне Горе при НАТО-у.

„Данас је Црна Гора део НАТО-а, а ја могу слободно да саопштим да сам овде једини говорник из земље која је бомбардовала саму себе. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг недавно је саопштио да смо бомбардовани ’за наше добро‘, као и да је чланство у Алијанси која је бомбардовала моју школу у нашем интересу“, истакао је он.

Како је навео, шта год да је разлог, једна ствар је сигурна — да би Западни Балкан ишао напред, интернационална заједница мора подржати и предводити мултиетничка решења.

Током излагања Дубак се осврнуо и на своје детињство, напоменувши штетно деловање осиромашеног уранијума који је донео „деценије патње“.

„’Ф16 Фалкони‘ који су бомбардовали моју основну школу могу достићи импресивне висине од 15.000 метара и одатле без савести и консеквенца могу бомбардовати земљу испод, не марећи за потенцијални бол и патњу коју ће изазвати у генерацијама које надолазе. Међутим, православци, католици и муслимани ће се сложити у једној ствари, чак и достигавши највише висине, авион и даље лети далеко испод Бога и још даље од правде. Данас, 20 година након ове трагедије, морамо урадити много боље“, закључио је Дубак.

„Српска стварност“ / „28 јун“ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here